Prasetinijada u Otnju

Od mnoštva manifestacija koje se tokom leta i jeseni održavaju u požeškom kraju, Prasetinijada u Otnju je jedna od najpopularnijih. Za organizatore je ovo takmičenje, na kojem se u pečenju prasića, nadmeću ekipe iz cele Srbije mnogo više od druženja i uživanja u gastronomiji.

Pre četiri godine prostor oko nekadašnjeg seoskog doma u Otnju ponovo je oživeo, kada su meštani odlučili da organizuju Prasetinijadu. Iz godine u godinu raste broj ekipa i takmičara, a incijativa za ovakav vid gastronoskog nadmetanja potekla je od mladih.

"Od nekih 400 stanovnika ima sigurno dvesta mladih ljudi, koji su ostali tu, zasnovali svoje porodice i planiraju da nastave svoj život u Otnju", kaže Tomislav Mićić, član organizacionog odbora.

"Oni žive u selu i rade za selo. Sređuju i puteve i dom kulture i sve što treba akcije koje se rade oni učestvuju", kaže Veselin Jezdić, predsednik Mesne zajednice Otanj i organizacionog odbora.

Manifestacija je premašila očekivanja organizatora, jer se o Prasetinijadi u Otnju pročulo i u drugim krajevima Srbije.

"Ovo je odlična stvar da bi omladina ostala tu, da bi funkcionisala, da bi radila i tako dalje. Da bi bilo lepše, baš prava stvar. Zato što je na selu, upravo zbog toga smo i došli, inače da je u nekom gradu ne bi ni došli", kaže Rade Blagojević, takmičar iz Krupnja.

Iako je takmičarskog karaktera, glavni motiv za učešće nisu nagrade već prestiž: majstori dolaze da pokažu koliko su umešni u pečenju.

"Rođeni, nema tu tajni, svi mudruju, staviš ga na ražanj, posoliš, okrećeš tri četiri sata, pa neko je umešniji, neko ga poliva pivom, neko vinom, neko ničim, ali na kraju sve se to pojede", kaže Zoran Matić, takmičar iz Lunovog Sela.

"Ja mislim da u ovim stresnim vremenima je jedino to što može malo da razonodi ljude, ublaži sve svoje muke, nedaće i ostalo", kaže Novica Đokić.

Isti povod za druženje u Otnju okupio je ljubitelje dobrog zalogaja pre svega, a dok stariji uživaju u iću i piću i najmlađi žitelji ovog lepog sela imaju priliku da se zabave na svoj način.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво