Ugrožen živi svet u reci Toplici

Nizvodno od Kuršumlije, u reci Toplici izmeren je nulti procent kiseonika u vodi, zbog čega je ugrožen čitav živi svet u njoj. Nadležni smatraju da je, pored izuzetno niskog vodostaja zbog suše, uzrok najverovatnije i neko hemijsko zagađenje.

U reci Toplici, koju je zbog niskog vodostaja moguće skoro pregaziti, retki ribolovci samo obilaze mesta gde su nekada pecali. Dodatni problem predstavlja odnedavno crna boja i neprijatan miris koje je prouzrokovalo neko zagađenje.

"Nema šanse da se vata riba. A gle sad,nema ribče. To je bilo puno riba. Najbogatija reka bi bila u Srbiji garantovano da nije Kopaonika", kaže Milovan Ilić, ribolovac iz Kuršumlije.

"Zadnjih desetak godina, od kad je Simpo to uzeo, to se ne vodi računa nikako. Pustaju preko dana,i nekako i malo čistije i nije. Noću, uglavnom od 11 sati do ujutru, truju i grad i vazduh i sve živo", kaže Nebojša Milutinović, ribolovac iz Kuršumlije.

Dok većina ribolovaca i meštana za zagađenu Toplicu okrivljuje Simpo ŠIK, jedinu fabriku koja radi i ispušta otpadne vode, u ovom preduzeću negiraju svaku vezu sa ekološkim problemom reke.

"Tu vodu, znači mi svakodnevno kontrolišemo. Mi je dovodimo na neko prečišćavanje,otprilike na nivo otpadnih kanalizacionih voda. Tretiranja su hemijska sva maksimalna,tako da ta voda,po našim  ispitivanjima,nikakve tosične materije u njoj ne postoje", kaže Dragan Đorđević, tehnički direktor Simpo ŠIK-a Kuršumlija.

U ribočuvarskoj službi, koja svakodnevno obilazi teren kažu da je  situacija za opstanak živog sveta u Toplici alarmantna.

"Mi svakodnevno merimo količinu kiseonika u vodi. Nažalost, nemamo retku priliku da vidimo 0,0 ili 0,2 tri, šest miligrama kiseonika u vodi. To je praktično voda u kojoj riba ne može da živi", kaže Nikola Kumanović, upravnik ribočuvarske službe.

Najugroženije su autohtone vrste riba kojima preti nestanak. Nadležni apeluju i na građane da u reku ne bacaju otpad, jer tako dodatno pogoršavaju situaciju.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

broj komentara 0 pošalji komentar