Međunarodni festival kamerne muzike u Vršcu

U Vršcu je održan prvi Međunarodni festival kamerne muzike. Umetnički direktor i organizator festivala je vrščanka Kristina Sočanski, pijanistkinja koja živi i radi u Norveškoj. Koncerti su bili izuzetno posećeni, a zadovoljstvo su izrazili i izvođači iz celog sveta.

Najlepša dela čuvenih kompozitora Verdija, Pučinija, Belinija i drugih Vrščanima su izvodili muzičari iz Kine, Danske, Norveške i Srbije. Festival je trajao četiri dana i to na različitim lokacijama-katoličkoj katedrali Svetog Gerharda, gradskom muzeju i vinariji Sočanski.

Za Vrščane ovo je bila jedinstvena prilika da mogu da čuju renomirane muzičke umetnike, između ostalih i nemicu Hele Kristensen, sopran, koja isti program zajedno sa Kristinom Sočanski izvodi u Njujorku.

"Ovo je moj prvi put u Srbiji, ljudi su izuzetno ljubazni, sviđa mi se grad, dopadaju mi se vinogradi I grožđe od kojeg se pravi specijalno vino. Sve je predivno", kaže Hele Goessler Christensen.

Ideja o organizovanju festival potekla je od pijanistkinje Kristine Sočanski, koja živi i radi u Norveškoj, ali je rođena Vrščanka. Želeći da spoji svoje dve ljubavi - vino, kao tradiciju grada u kojem je rođena i muziku, organizovala je ovaj festival, na zadovoljstvo Vrščana.

"Čini mi se da je festival uspešan i nadam se da će postati tradicija i da ćemo ga ponoviti i sledeće godine i da će još mnogo godina trajati", kaže Kristina Sočanski.

Svi koncerti bili su izuzetno posećeni.

"Publika je fantastična, prate muziku, vole je, to mogu da osetim. Uživao sam", kaže Kehan Zhang, violina.

"Drago mi da se ovako nešto dešava u gradu i trebalo bi više ovakvih dešavanja da bude", kaže Aleksandar Zavišin, tenor.

Festival je organizovan sa željom da se kulturna ponuda Vršca i okoline obogati, a jedan od glavnih ciljeva bio  je promovisanje klasične muzike, kao i lokalne kulture i tradicije.

rts.vrsac@rts.rs
+381 13 838 788

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи