Aračlijski potok najveći poklon jagodinskoj opštini

Svojevrstan simbol Jagodine Aračlijski potok ili samo Potok, kako ga danas znaju i turisti iz Srbije koji dolaze u Jagodinu, početkom 19. veka bilo je porodično imanje ciganskog kneza Atanasija Ivanovića Aračlije. Aračlijski potok gradu je poklonio njegov sin i taj, danas najveći gradski park, najveći je i poklon jagodinskoj opštini.

Na ulazu u Aračlijski potok česma na kojoj se nalazi ploča sa tekstom zahvalnosti porodici Ivanović koja je svoje  imanje poklonila gradu. Stevan Ivanović, profesor, sin ciganskog kneza Atanasija, želeo je da sačuva porodično ime od zaborava.

"Aračlija je bio vlasnik celog ovog brda, Aračlijskog potoka. Toliko znam od starih Jagodinaca sam čula."

"Ovde je mnogo lepo, ima lepog zelenila i super je, nigde ovakav potok nije lepo odrađen i ovoliko zelenilo da ima."

Atanasije Ivanović za vreme vladavine kneza Mihaila Obrenovića bio je ciganski aračlija u činu potporučnika, a istakao se i tokom ustanka 1848. godine.

"On je bio ciganski knez i on je sa grupom Cigana dobrovoljaca iz Jagodine učestvovao i u velikoj bitci za veliki Bečkerek, današnji Zrenjenin, kada je izbila vojvođanska revolucija i proglašena Vojvodina", kaže Miodrag Aleksić, Zavičajni muzej Jagodine.

Tasa Aračlija  imao je nad Ciganima ne samo poresku, već i administrativnu, sudsku i izvršnu vlast. Znao je turski, grčki, rumunski, bugarski.

"Njegov sin Stevan Ivanović Aračlija je bio profesor jagodinske gimnazije, inače se školovao na Hajdelbergu i on je očevu imovinu dakle koju je nasledio 1902. godine poklonio opštini jagodinskoj i to je najveći dar Jagodini otkad ona postoji", kaže Miodrag Aleksić, Zavičajni muzej Jagodine.

Aračlijski potok svojevremeno je nazivan i  i đačkim parkom, jer su ga svakodnevno posećivali gimnazijalci i đaci. Kasnije su radnici uspostavili tradiciju prvomajskog uranka na Đurđevom brdu. Danas Aračlijski potok je stecište turista i Jagodinaca koji tu dolaze da uživaju u zelenilu, cvrkutu ptica i svežem vazduhu koji dolazi sa Đurđevog brda.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

broj komentara 0 pošalji komentar