Jedina žena vozač saniteta u Trsteniku

Do pre četiri meseca služba Hitne medicinske pomoć, pri Domu zdravlja u Trsteniku, nije se mnogo razlikovala od sličnih u drugim gradovima. Zahvaljujući konkursu za prijem radnika na mesto vozača, ta se slika promenila. Šansu da upravlja sanitetom prvi put je dobila dvadesetosmogodišnja Ivana Šipić.

"Dobar dan Ivana je ovde, vozač iz hitne. Ja sam sada na izlasku iz Medveđe , da li je pacijent spreman?"

Iz Trstenika do Male Drenove stigla je u najkraćem roku kako bi  nepokretnu baka Dragicu na vreme prevezla na zakazani pregled. Iako na terene koji zahtevaju samo transport bolesnika Ivana odlazi sama, posao sa uspehom obavlja.

"Sad se pokazalo da i žene mogu biti ravnopravne sa muškarcima. Jeste se osećali sigurno za volanom u njenim rukama" - Da, da", kaže Ana Erac iz Male Drenove.

Vozačku dozvolu B kategorije Ivana je stekla sa punoletstvom. Koliko je kilometara od tada prevalila, upravljajući raznim motornim vozilima, ni sama ne zna. Ponosno ističe da za proteklih deset godina ni jednu kaznu u saobraćaju nije imala, što je dodatno preporučilo i za odgovorni posao u hitnoj pomoći.

"Vozim kamion, traktor, motor, vozim kombi. Volim, sve volim da vozim. U početku sam se malo plašila ali sam shvatila da je to za mene izazov, da već ja to mogu. Super sam se prilagodila i noćnoj smeni i radu tako da meni nije baš ništa teško palo što se tiče ovog posla. Verovatno zato što su me svi ovde iz kolektiva prihvatili. Jako sam im zahvalna, bili su mi velika podrška", kaže Ivana Šipić, vozač Hitne pomoći u Trsteniku.

Zahvaljujući podršci kolega Ivana se brzo uklopila i postala ravnopravni član šestočlanog tima vozača trsteničke Hitne službe, koji je zbog nje postao jedinstven na našim prostorima.

"Kolektiv nam je veseliji. I kad imamo problema, kad imamo nešto teško tu je ona da nas nasmeje. I radi sve. Jednostavno mi pokušavamo, koliko možemo, da je zaštitimo, ali posao je takav da namesti se kada ona ostane sama u Hitnoj, namesti se udes, ona mora da ide. I radi potpuno, sve što radimo i mi radi i Ivana", kaže Tomica Vukčević, šef voznog parka treteničke Hitne pomoći.

"Mogu vam reći da je ona izuzetno brzo savladala sve protokole sanitetskog i urgentnog transporta pacijenata. Imali smo i mi bojazni, ali ona je opravdala sva naša očekivanja i očekivanja pacijenata i ona je zaista jedna divna osoba i divan radnik i vozač", kaže dr Radovan Popović, direktor Doma zdravlja Trstenik.

I nakon četiri meseca rada mnogi se pacijenti, ali i kolege iz drugih gradova, iznenade kada je za volanom saniteta vide.

"Ja mislim da i dan danas ne veruju da sam ja samo vozač. Oni i dalje misle da sam ja dva u jedan, i medicinska sestra i vozač ovde u hitnoj", kaže Ivana Šipić, vozač Hitne pomoći u Trsteniku.

Već sada uspešna u poslu koji obavlja, i ne želi da menja, Ivana se nada da će dogodine biti i jedina pravnica među vozačima Hitne pomoći. Od diplome Pravnog fakulteta u Kragujevcu dele je još tri ispita.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво