Počela prerada šećerne repe u Banatu

Šećerna repa u Srbiji proletos je zasejana na 56.000 hektara, 10.000 hektara manje nego prethodnih godina. I pored sušne godine, očekuje se prinos sličan prošlogodišnjem. U fabrici šećera "Šajkaška" u Žablju, potpaljena je krečna peć.

Nikola Jeremin poljoprivredni proizvođač iz Bačkog Gradišta ovoga proleća šećernu repu je zasejao na površini od tridesettri hektara, uz kompletnu primenu agrotehnike i pored izuzetno teške proizvodne godine očekuje rod približan prošlogodišnjem od sedamdeset dve tone po hektaru sa digestijom većom od šesnaest procenata saharoze što se tiče cene.

"Mismo pravili ugovore na četri ipo dinara za kilogram, a ako nešto bude više dobro, a ako nebude šta da radimo, mi tu ništa ne možemo tako smo potpisali ugovor", kaže Nikola Jeremin, proizvođač iz Bačkog Gradišta.

U fabrici šećera "Šajkaška" u Žablju po trideset deveti put potpaljena je krečna peć i krenula je ovogodišnja kampanja prerade slatkog korena, koja su očekivanja.

"Iza nas je jedan značajan period suše koji je umanjijo rod šećerne repe i ako ga poredimo sa prošllom godinom biće umanjen za trideset posto. Mi procenjujemo daće obogodišnji rod biti od pedeset tona po hektaru i smatramo da je to nešto što neće zadovoljiti očekivanja naših proizvođača", kaže Milan Martić Direktor sirovinskog sektora šećerane Crvenka.

Ali i pored svih problema u Helenik Šugaru očekuju proizvodnju od osamdeset hiljada tona šećera.

"Cene su u ovom trenutku malo manje nego u prošloj godini,verovatno ćemo šećera imati dovoljno za domaće tržište, a sav višak iz naše zemlje ići će na tržište Evropske Unije i CEPTE", kaže Petros Gemintzis, generalni direktor šećerana u Crvenki i Žablju.

Šećer je berzanski proizvod i svake godine cena na međunarodnom tržištu varira pa to u znatnoj meri utiče i na naše proizvođače, velika je konkurencija pa se stalno moraju tražiti nova tržišta za plasman šećera iz Srbije po najpovoljnijim mogućim uslovima.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 13. мај 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом