Počela berba u smederevskim vinogradima

Prvu vinovu lozu u smederevski kraj doneli su Rimljani u trećem veku, smatrajući da su područje i klima idealni za zasad. Danas se gaji u 23 opštine, a vinogradari vraćaju i autohtonu vrstu - smederevku. Završeno je branje belih sorti grožđa, a branje crvenih trebalo bi da počne za dve nedelje.

U Udovičkoj padini ka Dunavu, na jedanaest hektara prostire se vinograd do koga vetar preko Panonske nizije dolazi sa Karpata. Ovde sunce greje gotovo 200 dana godišnje, a ovogodišnja berba mogla bi da bude jedna od najkvalitetnijih u protekloj deceniji.

"Teško je udovoljiti kvantitetu, kvalitetu, pa onda još imati i dobra bela i dobra crvena vina, ’ajde, ako se desi takva godina jednom u deset onda je to odličan prosek, da li će to biti ova godina, svi je priželjkujemo, videćemo nakon berbe", kaže Slavoljub Jeremić, proizvođač.

U smederevskom vinogorju završeno je branje belih sorti grožđa, i posle prerade, pretače se šira u tankove. Ove godine grožđe ima visoku koncentraciju šećera, što je u osnovi dobro, jer to znači da će proces fermentacije biti ubrzan. Ali iako slatko, količine su daleko manje nego lane.

"To nam je treća prerada, imaćemo još dve prerade ove godine, što se tiče kvaliteta grožđa, kao što smo svi svedoci bilo je dosta sunca, tako da je grožđe veoma kvalitetno", kaže Dragana Ristić, tehnolog vinarije.

Nedaleko od ovog vinograda, nalazi još jedan gde je ove godine na šest hektara zasađena i autohtona sorta. Retki su gradovi u svetu koji se mogu pohvaliti sortom grožđa po imenu grada, a ovdašnja smederevka bila je zanemarena gotovo tri decenije.

"Naopako je što smo, što smo joj dali na značaju vrednosti da se sa smederevkom takmičimo ko će napraviti jeftinije vino, nego da napravimo što kvalitetnije. Pokušaćemo da izađemo iz te utakmice i da jednostavno, taj potencijal koji ima, koliki god da je, da iz njega izvučemo maksimum", kaže Slavoljub Jeremić.

Do vraćanja starog sjaja smederevki, dami ovog kraja, mora da prođe još jedna decenija, a potom će je proizvođači zaštiti geografskim poreklom. Do tada, u ovoj vinariji se godišnje proizvede gotovo 35 hiljada litara vina koja dosežu do australijskog i američkog tržišta.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4627 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара