Zaštićen hrast star oko tri stotine godina

Nekada je u gotovo svakom srpskom selu postojalo jedno drvo - svetilište. Takvo drvo se zvalo "zapis", zbog toga što je na njemu bio urezan ili zapisan krst i bilo je osveštano. Jedan takav hrast, star oko tri stotine godina nalazi se u prokupačkom selu Velikoj Plani i odnedavno je pod zaštitom države.

Za Dimkov hrast zapis, kažu meštani Velike Plane, nema ko ne zna pa ne čudi što je vest o tome da je stablo stavljeno pod zaštitu države naišla na veliko zadovoljstvo.

"Kad se neko setio da to zaštiti, to je prava stvar".

"Nama je drago što je država stala iza toga, to treba da se čuva".

Posebno je ipak zadovoljan devetesetogodišnji Milan Janijević na čijem se imanju hrast nalazi i koji je zadužen za njegovo održavanje. Od detinjstva kaže prati hrast kako raste, a želja da se i zvanično zaštiti ono što je od dedova ostalo, prati ga godinama.

"Niko ne sme to da dira, sinovi moraju to da održavaju kao što ja održavam čisto ispod njega", kaže Milan Janićijević.

"To je hrast sladun, nije posebna endemična vrsta al se ističe svojim dendometrijskim i botaničkim karakteristikama, staro je oko 300 godina, visoko 20 metara, debljina debla 1,5 metar", kaže Lidija Živković, inspektor za zaštitu životne sredine.

Pored svojih botaničkih karakteristika po kojima se izdvaja Dimkov hrast kao i ostala stabla zapisi ima i svoju ulogu u verskom i običajnom životu sela o čemu svedoče i krstovi urezani u koru.

"Zapis, to je poljska molitva za napredak, berićet, rod", kaže Jerej Srboljub Kaplarević.

U Velikoj Plani i okolnim selima ima sedam stabala zapisa, a desetakgodina pre Dimkovog hrasta kao spomenik prirode treće kategorje zaštićen je i stari orah.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи