Gradska bašta u Šapcu poligon za organsku proizvodnju

Pre podne su ekonomisti, pravnici ili preduzetnici, a posle posla, baštovani. Grad Šabac, na inicijativu udruženja "Svetlost" i "Ekos" ustupio je hektar zemlje svima koji žele da na zajedničkoj parceli proizvode organsku hranu.

Umesto na pijacu, Joza Šetka, svakog dugog dana, dolazi u svoju baštu. Na terasi u centru grada, osušio je seme i na parceli od pola ara zasadio povrće, začinsko bilje i cveće. Kompostiranjem biorazgradivog kućnog i komunalnog otpada, obezbediće i humus.

"Dolazim u baštu zbog tri stvari, radi druženja, znam, voće i povrće koje ovde posejemo, to i upotrebljavamo, znam šta sejemo, znamo šta jedemo", kaže Joza Šetka.

Na dva kilometra od centra grada, u zajedničkoj bašti, svoje parcele obrađuje dvadesetak Šapčana. Ugovor o besplatnom korišćenju potpisali su na tri godine.

"Osnovni cilj šabačke Gradske bašte jeste da predstavlja inkluzivni, socijalni i edukativni poligon. Mogu da kažem da šabačka Gradska bašta i dalje predstavlja jedinstven koncept u Republici Srbiji koji se nalazi na javnoj površini", kaže Darko Pavlović, Udruženje "Svetlost".

Pre nego što je dobila parcelu, Slavica Ilić, nije mnogo znala o proizvodnji voća, povrća i začinskog bilja. Učila je iz knjiga i od drugih baštovana i hobi postepeno pretvorila u posao. Za sebe i svoje sugrađane priprema sirovu biljnu hranu.

"Ono što je jako važno, što sam primetila, da baštovanstvo oplemenjuje ljude, nije reč samo o zdravom načinu ishrane, već i o tome da prisustvujemo gajenju i negovanju biljaka, od samog semena pa do ploda", kaže Slavica Ilić.

Neko je doneo ašov, neko motiku, a svi zajedno dobru volju i entuzijazam. Šapčani su napravili i skladište za alat i ogradu oko parcele. Pored organskog načina proizvodnje, uslov za besplatno korišćenje Gradske bašte je i da svi učestvuju u zajedničkim akcijama.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво