Gradska bašta u Šapcu poligon za organsku proizvodnju

Pre podne su ekonomisti, pravnici ili preduzetnici, a posle posla, baštovani. Grad Šabac, na inicijativu udruženja "Svetlost" i "Ekos" ustupio je hektar zemlje svima koji žele da na zajedničkoj parceli proizvode organsku hranu.

Umesto na pijacu, Joza Šetka, svakog dugog dana, dolazi u svoju baštu. Na terasi u centru grada, osušio je seme i na parceli od pola ara zasadio povrće, začinsko bilje i cveće. Kompostiranjem biorazgradivog kućnog i komunalnog otpada, obezbediće i humus.

"Dolazim u baštu zbog tri stvari, radi druženja, znam, voće i povrće koje ovde posejemo, to i upotrebljavamo, znam šta sejemo, znamo šta jedemo", kaže Joza Šetka.

Na dva kilometra od centra grada, u zajedničkoj bašti, svoje parcele obrađuje dvadesetak Šapčana. Ugovor o besplatnom korišćenju potpisali su na tri godine.

"Osnovni cilj šabačke Gradske bašte jeste da predstavlja inkluzivni, socijalni i edukativni poligon. Mogu da kažem da šabačka Gradska bašta i dalje predstavlja jedinstven koncept u Republici Srbiji koji se nalazi na javnoj površini", kaže Darko Pavlović, Udruženje "Svetlost".

Pre nego što je dobila parcelu, Slavica Ilić, nije mnogo znala o proizvodnji voća, povrća i začinskog bilja. Učila je iz knjiga i od drugih baštovana i hobi postepeno pretvorila u posao. Za sebe i svoje sugrađane priprema sirovu biljnu hranu.

"Ono što je jako važno, što sam primetila, da baštovanstvo oplemenjuje ljude, nije reč samo o zdravom načinu ishrane, već i o tome da prisustvujemo gajenju i negovanju biljaka, od samog semena pa do ploda", kaže Slavica Ilić.

Neko je doneo ašov, neko motiku, a svi zajedno dobru volju i entuzijazam. Šapčani su napravili i skladište za alat i ogradu oko parcele. Pored organskog načina proizvodnje, uslov za besplatno korišćenje Gradske bašte je i da svi učestvuju u zajedničkim akcijama.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269
 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 30. avg 2017, 16:28)
FORum LIvii [neregistrovani]

Italija za primer

Gradske baste su visedeceniska praksa u Italiji.Svaka mesna zajednica poseduje zemljiste koje se daje gradjanima na obradu.Basta je iz jednog komada , lepo ogradjena,sa vodom za zalivanje a mnoge i sa sprovedenom elektro mrezom.Gradska Policija i komunalna inspekcija posebno su angazovani na cuvanju od kradje.
Parcela koja se dodeljuje je obicno 1 Ar.Prednost u dodeli i koriscenju baste imaju penzioneri, socijalni slucajevi i one porodice koje odredi centar za socijalni rad.
Nase Opstine i gradovi koji su zbratimljeni sa italijanskim , mogu se od njih obavestiti i poduciti o opstinskim bastama.
Bilo bi veoma lepo i krisno ako bi se ovo prosirilo i omasovilo u gradovima Srbije.