Šest vekova manastira Kamenac kod Gruže

Iako nema pisanih tragova o vremenu nastanka, manastir Kamenac kod Gruže jedan je od najstarijih u tom delu Šumadije. Prema predanju, podignut je u vreme vladavine despota Stefana Lazarevića u 14. veku. Meštani Čestina, sledeće godine, obeležiće šest vekova od njegove izgradnje.

U manastiru živi sestrinsvo od sedam monahinja pod rukovodstvom igumanije monahinje Marine koja je u ovoj svetinji punih čedrdeset godina. Monahinje se bave proizvodnjom meda, sira, melema, brojanica. Od kada je manastir postao ženski pa do danas dosta toga je izgrađeno i  obnovljeno.

"Obnovljen je grad oko manastira, zid i uređeni su konaci dobrovoljnim prilogom vernika. Iza nas je konak koji se tek sada dovršava, a započet je 1990. godine", kaže igumanija Marina.

Manastir ne raspolaže riznicom niti pisanim podacima o svoma nastanku i trajanju. Po narodnom pamćenju zna se da je nekoliko puta bio skrnavljen i paljen, ali nikada napuštan. Sa zadnje strane crkve nalazila se veća zgrada, radi se o jednoj od najstarijih škola u Srbiji, izgrađenoj još daleke 1818. godine! Nekada, škola prepuna đaka.

"Sada ima samo jedan đak, 2018. godine završava školsku godinu i škola će se  tada zatvoriti", kaže igumanija Marina.

Dogodine Manastit Kamenac proslavlja šest vekova postojanja i dva veka od izgradnje škole. U brdu iznad manastira nekada je bio veliki majdan iz koga je vađen kamen za izgradnju manastira Kalenić. Prema predanju radnici su deo tovara ostavljali na proplanku. Despot Stefan je videvši veliku gomilu kamena naredio da se iskoristi i da se na tom mestu podigne crkva. Tako manastir i dobi ime.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво