Seminar klarinetista na planini Gučevo

Na planini Gučevo kod Loznice u toku je najveći seminar klarinetista na Balkanu. Oko pedeset učesnika, tokom sedam boravka u kampu, imaće priliku da uz vrhunske profesore usavrše svoja umeća u sviranju tog insturmenta.

Ono što je zajedničko za pedeset đaka, studenata i profesionalaca iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i iz Francuske je talenat i ljubav prema klasičnoj muzici i klarinetu.

"Ovde sam već treću godinu za redom i svake godine mi je čast doći, svake godine je sve bolje i bolje", kaže Abdul Aziz Husein iz Hrvatske.

"Ovo su odlične prilike da se skupimo na jednom mestu i da toliko različitih mišljenja i načina rada prihvatimo", kaže Dušan Ćirović iz Novog Sada.

Podršku i novo znanje najtelentovanijm mladim sviračima, i na ovom seminaru kao i ranijih godina pružaju profesori iz Francuske i predavači sa novosadske i ljubljanske Muzičke akademije.

"Ove godine je brojnost prevazišla sva naša očekivanja iz četiri države nam dolaze, od najmlađih uzrasta, srednjoškolskih studentskih, pa i do završnih, da ne kažem oformljenih umetnika", kaže Nikola Srdić, profesor na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu.

Seminar klarinetista na Gučevu organizovalo je Udruženje "Electe" iz Subotice, koje dugi niz godina radi na afarmaciji i promociji kulturnih i muzičkih vrednosti.

"Sama ova atmosfera i ovako veliki broj kandidata na seminaru daje mogućnost svim polaznicima seminara da ustvari prate neke trendove, svetske i evropske trendove u sviranju klarineta", kaže Miloš Radović, direktor ogranizacije "Electe".

Kako zvuči orekastar od pedeset klarinetista, loznička publika moći će da posluša u petak u amfiteatru crkve Pokrova Presvete Bogorodice, gde će mladi muzičari održati koncert.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво