"Starovlaška umovanja" Dragoljuba Gagričića

Stari Vlah je planinsko prostranstvo između Ibra, Drine, Lima i Đetinje. Anegdote, poslovice i izreke iz tog kraja, zabeležio je i objavio u knjizi "Starovlaška umovanja" novinar Dragoljub Gagričić.

Tabanajući decenijama novinarskim zanatom uzduž i popreko po starovlaškim bespućima, slušajući oštroumne gorštake, ali i seoske dangube i šerete, Dragoljub Gagričić je na izvoru skupljao pregršt zrnaca za riznicu narodne mudrosti, podsećajući da je voda na izvoru najbistrija i da tu reka počinje.

"Sve te izreke, sve te priče, anegdote, one nisu narodno komendijanje,one su jedna oštroumnost. Šereti su u svakoj prilici okretni,spremni da brzo reaguju. Oni najčešće na zub uzimaju vlast, uzimaju krvopije narodne, oni su spšremni da doskoče i šumaru i čaušima narodne vlasti,ali su spremni da se našale i na svoj račun", kaže Dragoljub Gagričić.

Među koricama Starovlaških umovanja našlo se više od 250 poslovica, 1.200 izreka i 590 anegdota samoniklih u kraju gde se rođenjem uči da pametan ide polako da bi brzo stigao, da se nikad ne stane na trulu dasku, a spava sa jednim okom otvorenim.

"Taj Stari Vlah je područje gde je poslovičko govorna navika-kako progovore,oni izgovore poslovicu, izgovor izreku, anegdotu. Gagričić je samo kao dobar pšoznavalac narodnog života bio zapisivač tog govora", kaže mr Slobodan Radović.

Polazeći od toga da samo ono što je zapisano nije sasvim izgubljeno, Gagričić svoje zapise doživljava kao žal za vremenom, ljudima i jezikom koji polako nestaje, i iako kritičari za njegovu knjigu kažu da je lekovita, žali što poslu skupljača narodnog blaga nije još temeljitije  i prilježnije pristupio.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара