Murali školi na dar

Novi mural na zidu osnovne škole "Sveti Sava" u Pirotu je način na koji je slikar Ljubiša Pejčić odlučio da se oduži svojoj osnovnoj školi u kojoj su, kaže, otkrili njegov talenat za crtanje.

Na oslikanom zidu, prva u nizu, podrazumeva se, kornjača - najpoznatija šara pirotskog ćilima, zatim Sveti Sava, Nikola Tesla, Ivo Andrić, srednjovekovna tvrđava "Momčilov grad". Ostalo je još da se dovrši deo iz oblasti sporta i ekologije.

Pirotski slikar Ljubiša Pejčić sa svojim prijateljima-umetnicima i đacima ove škole ubrzano radi, kako bi sve bilo gotovo do 1. septembra.

"Naprosto, nije baš sve u novcu,koliko naša želja i volja da neke stvari uradimo. A, i kada vide ljudi, kao što sam ja video da su oni nosioci bele zastave za ekologiju onda kažem...pa to je moja škola, krećem i ja, šta ima da se čeka", kaže Ljubiša Pejčić, slikar.

Ovaj umetnik smatra da odrasli mogu svojim primerom pozitivno uticati na mlade i pokazati im koliko je važno da sve ono lepo što urade moraju i da čuvaju. Raduje ga to što su neki đaci sami došli da mu pomažu u izradi murala.

"Nije lako, ali ako idemo logikom...pa neka deca šaraju, to ionako ne vredi ništa, nećemo uspeti da od njih nešto napravimo. Ajde da mi svi pomalo nešto probamo da radimo, pa ćemo videti. A verujte, ja sam siguran da će oni ovo dobro čuvati", kaže Ljubiša Pejčić, slikar.

"Biću mnogo ponosna na sebe kada pokažem drugarima. Šta si uradila? Da."

Oplemenjivanje prostora ove pirotske škole počelo je još pre desetak godina - otkada postoji i volonterski klub. Sami učenici su već oslikali jedan zid.

"U našoj školi postoji već jaka tendencija da učenici svojim umetničkim grafitima i muralima ulepšavaju školu. Tako da je, nadam se, to lep primer ne samo za naš grad nego i za mnoge gradove u zemlji", kaže Marjan Rančić, direktor  OŠ "Sveti Sava" u Pirotu.

OŠ "Sveti Sava" je, zbog dobro osmišljenih programa i aktivnosti , pre nekoliko godina dobila i sertifikat "Eko škola", a oslikani zidovi i lep ambijent sigurno će opravdati ovo priznanje.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво