Krčedinska ada - turistička i ekološka oaza

Na Krčedinskoj adi kod Beške domaće životinje uzgajaju se na tradicionalan način i imaju punu slobodu kretanja. Kako bi ovo ostrvo promovisala kao turističku i ekološku destinaciju, Turistička organizacija opštine Inđija organizovala je promotivnu turu i brojne edukativne radionice.

Svakoga dana Mile doziva stotine konja, podolskih goveda, magaraca, svinja, i brojne vrste ptica koji žive na Krčedinskoj adi -  jednom od najvećih pašnjaka skrivenom na Dunavu. Zime su ovde naročito hladne, a kad reka prekrije ostrvo, meštani stoku odvode u selo.

"Ja sam ovde svaki dan. I kad je Sunce, i kad je kiša, i zimi i leti. Brinem o njima. Ovo je skup hobi, ali ja ovo radim iz ljubavi. Da ih ne volim ne bih ovo radio", kaže Mile Plavšić, stočar iz Kovilja. Ipak, ne krije da ima mezimicu.

"Svi su mi omiljeni, ali volim najviše jednu magaricu, Marica se zove. Ima tu još par životinja. I jedna kobila Svetlana. Sve ih volim, mada eto neko se ipak izdvoji", kaže Mile Plavšić, stočar iz Kovilja.

Krčedinska ada je jedan od najvećih turističkih potencijala opštine. Turisti ovde mogu doći samo leti, i to čamcem ili skelom. Organizuju se razne promotivne ture, radionice, kao i manifestacija "Dani stočara". Ipak, kažu, potrebna im je pomoć države.
 
"Utisci turista su sjajni, svi se zaista oduševe kada dođu ovde. Na Krčedinskoj adi domaće životinje uzgajaju se na tradicionalan način i imaju punu slobodu kretanja. Od maja do septembra organizujemo razne izlete i turističke posete čamcem do ostrva, ali ne više od dvadeset turista kako ne bi ugrozili prirodnu sredinu ade, jer ipak je reč o eko turističkoj destinaciji", kaže Maja Bošnjak, direktorka Turističke organizacije Inđije.

Pre 20 godina ovde je bilo oko 6.000 grla stoke. Danas na ovom ostrvu pase oko 1.000 krava i svinja, 200 konja i stotinak balkanskih magaraca.

Krčedinska Ada jedno je od najvećih mrestiliša šarana u Evropi. A poznato je i kao jedno od retkih mesta na Balkanu gde se proizvodi najzdravije, ali i najskuplje mleko - magareće.
 
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара