I ove godine lista čekanja za vrtić u Žitorađi

U Predškolskoj ustanovi u Žitorađi svakodnevno boravi oko dvesta pedesetoro dece. Potrebe za uslugama vrtića mnogo su veće, pa je i ove godine napravljena lista čekanja, a jedino rešenje je da se objekat proširi.

U obdaništu "Prva radost" u Žitorađi boravi tridesetak mališana uzrasta dve do pet godina. Još toliko dece koja ispunjavaju uslove za smeštaj u vrtić nije stiglo dalje od liste čekanja. 

Među njima i mala Sofija koju čuva baka:

"Majka radi, otac radi. Ja sam zaposlena, menjam smene, uklapamo se i to je to. Mi moramo da čuvamo dete, nema ko drugi. U vrtić je upisana, na listi čekanja je. Sada od septembra, da li će je primiti ili neće, to je pitanje, jer smo ih celo leto molili."

Problem sa smeštajem dece u obdanište pojavio se pre nekoliko godina, kada je povećana mogućnost roditelja za zaposlenje a, zbog nedostatka prostora, ukinut je i celodnevni boravak za predškolsku decu.

Roditelji su potpisali peticiju, a problem je, kako kažu, što su deca u vrtiću do 11.30 a oni rade do dva ili tri sata.

"Mi smo na sve načine pokušavali da nađemo odgovarajući prostor ali se ispostavilo da nijedan prostor koji smo gledali nije dobar, ne odgovara u stvari potrebama dece", naglašava Vesna Kilibarda, direktorka PU "Prva radost".

Trajno rešenje bilo bi proširenje objekta što bi, prema projektu, koštalo oko 25 miliona dinara.

"Mi smo spremni da naredne godine krenemo u realizaciju tog projekta", kaže Ivan Stanojević, predsednik Opštine Žitorađa. "Tražićemo pomoć Ministarstva, možda ćemo morati da korigujemo projekat i samim tim da smanjimo troškove."

U vrtiću se nadaju i da će se na igralištu pored uskoro naći ljuljaške i tobogani - dar fondacije Novaka Đokovića. Meštani Žitorađe su svoju zahvalnost izrazili ovim muralom ali igračke zbog
nerešenih imovinskopravnih odnosa, već više od godinu dana čekaju na montažu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво