Hrast pod zaštitom - smetnja stanarima

U Runjanima kod Loznice, u dvorištu porodične kuće nalazi se hrast lužnjak, star oko 250 godina. Odnedavno, stanari u blizini imaju problema jer se stare grane suše i pucaju a od najezde buba, kako tvrde, gotovo je nemoguće sedeti u dvorištu.

Hrast lužnjak dočekao je u dvorištu Miru, kada je sa suprugom pre četrdeset godina na tom imanju počela da gradi kuću. Sačuvali su ga, kaže, zbog lepote i hlada, ne sluteći njegovu važnost. U međuvremenu, uporedo sa rastom hrasta, rasli su i njihovi problemi.

"Kad duva vetar ja ne idem pod njega, sedim na terasi i posmatram, ništa drugo", kaže Mira Popović. "Šta da kažem, ako treba da idem, ja idem kroz komšijino dvorište i odem, a ako ne treba sedim na terasi i posmatram, ne daj bože odvali se stub ili nešto."

Odskora, kako tvrdi Mira, listovi hrasta počeli su da se suše, što se u ovo doba godine do sada nije dešavalo. Problem su sve veće i sve trošnije grane koje su se u međuvremenu naslonile na krov kuće. Komšije, kažu, da su zbog veličine, ali i zbog bolesti starog hrasta, uplašeni za svoju bezbednost.

"Bojimo se kad naiđe auto i kad deca se igraju toga se bojimo", kaže Dušanka Mitrić, "jer je prilično star i grana kad padne plašimo se da neko dete ne udari ili nekoga sa autom ne ošteti."

Debeli grm, kako se drugačije hrast naziva, pod zaštitom je države od 2003. godine, a pod upravom Javnog preduzeća "Loznica razvoj".

U Zavodu za zaštitu prirode kažu da je ovako stanje hrasta uobičajeno za njegove godine i da će se njegovo stanje pratiti u narednom periodu. U Javnom preduzeću Loznica razvoj kažu da su pre nekoliko godina odstranili suve grane i da će to uraditi ponovo ukoliko se utvrdi da za tim zaista ima potrebe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво