Kriva Reka, malina čuva selo od nestanka

Na samo 16 kilometara od turističkog centra, na istočnim padinama Kopaonika nalazi se Kriva Reka. Selo na najvišoj nadmorskoj visini u kojem od maline živi oko 350 porodica. Bilo bi ih možda i mnogo više, bez obzira na teške uslove života da pre 75 godina u zločinačkom pohodu nemačkih trupa u samo jednom danu u mesnoj crkvi nije ubijeno 300 ljudi.

Put do najudaljenijeg bruskog sela vodi kroz nepregledna prostranstva šuma i livada. Visoko u planini nekada se dobro živelo od proizvodnje krompira.

"Ja sam sejao sedam, osam do 10 hektara krompira. Da mi je jedno vreme bilo tih krompira da prodajem ja bih pitao pošto je Brus. A sada ništa", kaže meštanin Radenko Lazarević.

Zasade krompira krajem prošlog veka zamenile su plantaže maline.

"Počeli su mladi da ostaju zbog te maline, ali kako stvari stoje i to će da ode", napominje Marko Dubovac, ističući da su uslovi života teški.

"Leti pa i nekako, a zimi dosta teško jer ti putevi ne stignu da se očiste i ako se očiste vetar preko noći zaveje i desi se da po 15 dana ne budu očišćeni", dodaje Dubovac.

Mnogi su zbog toga napustili rodno mesto. Za razliku od njih sestra Ceca je došla pre 30 godina i ostala.

Medicinska sestra Svetlana Novčić kaže da voli Krivu Reku.

"Drago mi je da mogu da se nađem tim ljudima. Ima ovde 30 zaseoka koji su daleko od ambulante najmanje šest kilometara i više", dodaje Novčićeva.

Ističe da kad dođe zima ide se pešice po smetovima. "Svaki četvrti stanovnik ima više od 65 godina. Dece ima, škola još uvek radi. Rodi se po četvoro, po troje i to je dovoljno," navodi Novčićeva.

"U školi nas sada ima bez osmaka, oko 20", navodi Sanja Dubovac.

I ako su venčanja i krštenja sve ređa Krivorečani su rešili da obnove svoju bogomolju.

"Iduće godine je zapravo 400 godina od kako je napravljena ta crkva, prema nekim izvorima, verujem da su tačni, a 75 godina je ove godine od stradanja Krive Reke", kaže novinar hroničar bruskog kraja Goran Minić.

Crkva Svetog Petra i Pavla i pored svega ostala je simbol postojanosti i mukotrpnog života na obroncima ćudljive planine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи