Požeška interakcija mladih filmskih stvaralaca

Međunarodni studenstki filmski kamp u Požegi od ove godine ima još jedan projekat: školu dokumentarnog filma "Interdok". Među polaznicima su i afirmisani autori, koji žele da u Srbiji upotpune iskustvo.

Gromoglasno, dobošari su u Požegi najavili 12. međunarodni studentski filmski kamp "Interakcija" i školu dokumentarnog filma "Interdok".

Dok jednima predstoji montaža dokumentaraca snimanih u Čačku, Ivanjici i Užicu, drugi će imati priliku da upotpune znanja od iskusnih dokumentarista, među koje se ubraja i profesor Dragan Elčić, predavač na master klasu "Interdok".

"Ovo je nešto što je jedinstveno ne samo u Evropi nego i u svijetu", ističe Elčić. "Zašto? Evo, mi danas imamo dvadeset polaznika iz jedanaest zemalja, a od toga bukvalno sa svakog kontinenta. Dakle, to je nešto što dolazi sa drugačijim kulturama, iz drugačijih škola, drugačije percipiraju dokumentarnu formu, ili umjetnost kao takvu."

Ta multikulturalnost u filmskoj umetnosti ogleda se i u školovanju Debi Onuohe  iz Gane. Diplomirala je društvene nauke na Harvardu, doktorirala na Kembridžu, a magistarske studije u oblasti filma i režije pohađa u Belgiji.

"Mislim da je neophodno uvek tragati za različitim kontekstom i novim informacijama", kaže Debi Onuha. "Iako sam stekla znanja u filmskoj školi, učim i od kolega iz drugih zemalja. Tako iz drugačije perspektive, od onoga što sam do sada naučila, učim kako napraviti dokumentarac i plasirati ga marketinški."

U Požegu je doputovao i Nik Olanka sa Filipina, koji je za kratke i duge igrane filmove, serije, drame, osvojio brojne međunarodne nagrade. On kaže da se o "Interdoku" pročulo  u svetu i zato ga ništa nije moglo omesti da dođe u Srbiju:

"Prošle godine sam trebao da budem polaznik, ali sam doživeo moždani, zbog čega sam imao operaciju na mozgu. Međutim, nisam odustao od ideje da dođem ovde, jer sam čuo za Interdok. A moj unutrašnji kreativni nemir bio je vodilja da istrajem, da tragam za idejama i načinom kako da ih pretočim kroz umetnost u film."

Priča o "Interdoku" zavrtela se pre sedam godina i od tada se širi planetom, tako da se o filmskim lekcijama u maloj Požegi priča u mnogim svetskim metropolama.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво