Zbog niskog vodostaja ugrožene ribe u Ibru

Zbog visokih temperatura vodostaj Ibra je na granici apsolutnog minimuma. Splavovi u centru Kraljeva nasukani su u mulju, a reka može da se pregazi. U plitkoj vodi ugrožene su i ribe.

U posljednja dva meseca, koliko traje suša, nivo Ibra svakodnevno se smanjuje do dva centimetra. Splavovi su već u mulju, za koji dan mogli bi da se nadju na suvom.

"ima još 50-60 centimetara, ali se jos nismo nasukali".

Korito reke može da se pregazi. Duž cele gradske plaže voda ne dopire ni do kolena. Dvadesetosam je stepeni, ali se i u najdubljim deonicama pliva po kamenju.

"Ne pamtim kao trener kajaka da je 20 godina unazad bio ovako nizak vodostaj. Snalazimo se,veslamo na najdubljim mestima, ali teško, veslamo, ali nije to to", kaže Ceca Gojić, trener KK"Ibar".

U najvećem problem su ribe. Ribolovci kažu da su se razbežale u brzake, jer traže kiseonik.

"Traže dubinu, ima je tamo gore, ali ja sam ovde, jer volim reku, volim vodu".

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda ozbiljnog povećanja vodostaja neće biti u skorije vreme. Padavine koje meteorolozi najavljuju biće samo "kap vode u moru".

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво