Fotografija Lazara Katančevića najbolja na festivalu u Hrvatskoj

Na "Foto-danima mladih" u hrvatskim Karlovcima, jednom od najznačajnijih regionalnih festivala te vrste, učestvovalo je 60 mladih fotografa iz celog sveta. Među četvoro nagrađenih našao se i jedini predstavnik Srbije - Lazar Katančević iz Aleksandrovca, koji je prvo mesto osvojio u kategoriji turističke fotografije.

Lazar je treća generacija fotografa u porodici Katančević. Kraj  aparata koji je pre pola veka , u jednu od prvih profesionalnih  fotografskih radnji u Župi, doneo njegov deda Mila, stao je pred očev  objektiv. Ponosan na osvojeno priznanje, prepun utisaka o gostoprimstvu i samom festivalu.

"Jako lepa priča u jako lepoj sredini. Uživao sam stvarajući u takvom  gradu, stvarajući sa takvim ljudima koji su takodje dosta jaki . Iz tog razloga mi je I drago što sam osvojio to mesto jer sam video sa kojim  kolegama saradnjujem I koliko su oni na visdokom profesionalnom nivou. Način na koji se povezuju ljudi koji nemaju čak ni zajednički jezik. Gde  mi u saradnji sa Italijanima, Špancima, sa Amerikancima stvaramo. Ne  polemišemo o nekoj politici nego stvaramo umetnost I to je razlog da se  zaista osećam lepo zbog ovoga", kaže Lazar Katančević, nagrađeni fotograf.

"Vest o dobijanju Lazareve nagrade primili smo u porodici vrlo  emotivno. Da je živ najponosniji bi bio deda njegov. On je začetnik ove  kompletne priče , što se tiče fotografija. Ja sam tu neki prelazni  period, a donosilac nagrade je tu ipak, što kažu naši, obelio obraz", kaže Boris Katančević, otac.

O klasičnoj fotografiji Lazar je učio od oca, u sferi digitalne učitelja je nadmašio. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju  studira grafički dizajn. Krajem septembra, u Zavičajnom muzeju, imaće  prvu samostalnu izložbu, na kojoj će uz  brojne druge, predstaviti i pobedničku fotografiju sa festivala.

"Meni je Karlovac bio jako, jako inspirativan i gotovo sam siguran da  bi i Aleksandrovac bio mojim kolegama kroz njihove objektive. Mislim da  bi tu trebalo da se porazmisli malo o toj temi  pošto ovakva neka pričas  daje mogućnost mladima da saradju I da stvaraju nešto što može mnogo popraviti ugled nekog grada", kaže Lazar.

Aparatom kao najdražim alatom, Lazar svakodnevno beleži najlepše slike Župe, promovišući rodni grad i inspirišući se za naredni Festival sa željom da osvojenu titulu dogodine odbrani.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи