Međunarodni volonterski kamp kod Golupca

U selu Dobra kod Golupca organizovan je međunarodni volonterski kamp. Mladi koji su došli iz cele Evrope uređivali su školsko dvorište. Meštani su im se veoma obradovali i uzvratili ljubaznost.

U selu Dobra kod Golupca ovo leto proveli su mladi volonteri iz Evrope i Srbije. Napravili su klupe i ofarbali mobilijar dečijeg igrališta, ogradu oko školskog dvorišta i naslikali murale. Pored Dunava i Nacionalnog parka Đerdap, jednog od najlepših delova Srbije, najveći utisak gostiju su meštani.

"Mislim da su volontiranje i putovanja najbolji način da istražimo i razumemo svet", kaže Sonja Turanova, volonterka iz Slovačke.

"Sviđa mi se Srbija. Ljudi iz sela su veoma dobri. Stalno nam pomažu, donose nam hranu, materijale i opremu. Uvek se smeju i srećni su", kaže Efe Ozdin, volonter iz Turske.

"Bukvalno nikada nisam upoznala bolje ljude", kaže Marijana Kolarević, volonterka iz Beograda.

Vredne omladince meštani su dočekali kao sunce, jer ovde retko dolaze i oni koji su iz Dobre potekli. A trećina njih živi u inostranstvu.

"Ova deca su mi srce otvorila. I srce i dušu. Toliko sam srećna i radosna sa njima i biću tužna kada odu", kaže Dragica Popić iz Dobre kod Golupca.

Dobra je jedno od mesta koje je izmešteno kada je pravljena hidrocentrala Đerdap. Tada su dobili vodovod i kanalizaciju, bazen, bilo je čak i fabrika. Sada se sve polako gasi.

"Sa vremenom je sve dotrajalo i trebalo bi da se obnovi. Da bi se bavili nekim turizmom, treba dosta para i ulaganja", kaže Dragan Kovačević, predsednik Mesne zajednice Dobra kod Golupca.

Ukoliko se volonterima i dalje ne bude polazilo kući, možda urede i bazen, pa budu talični i za prve turiste. Kamp je organizovala omladina Jazasa Požarevac.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво