Đak prvak "košta" skoro polovinu prosečne plate

Pred početak nove školske godine, roditelji izdvaju velike sume novca za kupovinu pribora, knjiga i opreme. Čini se da je roditeljima đaka viših razreda lakše, jer oni samo dokupljuju pribor, a roditelji koji spremaju prvaka moraju da obave kompletnu kupovinu.

Septembar je za većinu roditelja jedan od najstresnijih meseci u godini, pored izdvajanja novca za pribor koji može da košta i do devet hiljada dinara, treba i spremiti budućeg đaka na nove obaveze i odgovornosti.

"Ceo taj komplet kažete devet hiljada, to je previše, mislim da je previše za veliki broj građana, previše."

"Znate kako, mi smo društvo više klasa, za sirotinju najviše to je mnogo, a za nekoga to je jedan izlazak u kafić, šta da kažem."

"Pa mislim da je to mnogo, zato što plate kako se kreću trenutno kod nas, mislim da je to za većinu rodtelja veliki iznos."

Gužve u knjižara se očekuju pred sam polazak u školu, a cena jednog kompleta pribora za đaka prvaka se kreće od pet hiljada dinara pa na više. Sadrži ranac, punu pernicu, drvene bojice, flomastere, pribor za likovno, sveske, olovke i gumice.

"Sve to zavisi od cene ranca i svezaka, sveske se kreću od 30 do 150 dinara, to su male sveske, sve zavisi kakva je, kakav je kvalitet papira, broj listova, olovke se kreću od 20 dinara do 140 dinara, gumice takođe od 20 do 120" kaže Đurđica Lukić, poslovođa knjižare.

Kvalitet ranca diktira cenu ili težina, što je ranac lakši, cena mu je viša, pa raspon ide od 1.200 do 6.800 dinara. Napunjen ranac sa knjigama i priborom za prvi razred težak je i do devet kilograma.

"Pokazalo se da uglavnom bake kupuju rančeve, onda tu bake ne žale", kaže Đurđica Lukić, poslovođa knjižare.

Ukoliko su roditelji žele da prijušte svom đaku i nove komplet knjiga, to će ih koštati  dodatnih 5 i po hiljada dinara, ali đaka treba i obući i obuti i po samom polasku u školu platiti učešća za izlete i ekskurzije, školske časopise i dodatne aktivnosti. Teši činjenica da su ti troškovi takvi samo za prvi razred, kasnije sve bude lakše.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4627 065

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво