Đak prvak "košta" skoro polovinu prosečne plate

Pred početak nove školske godine, roditelji izdvaju velike sume novca za kupovinu pribora, knjiga i opreme. Čini se da je roditeljima đaka viših razreda lakše, jer oni samo dokupljuju pribor, a roditelji koji spremaju prvaka moraju da obave kompletnu kupovinu.

Septembar je za većinu roditelja jedan od najstresnijih meseci u godini, pored izdvajanja novca za pribor koji može da košta i do devet hiljada dinara, treba i spremiti budućeg đaka na nove obaveze i odgovornosti.

"Ceo taj komplet kažete devet hiljada, to je previše, mislim da je previše za veliki broj građana, previše."

"Znate kako, mi smo društvo više klasa, za sirotinju najviše to je mnogo, a za nekoga to je jedan izlazak u kafić, šta da kažem."

"Pa mislim da je to mnogo, zato što plate kako se kreću trenutno kod nas, mislim da je to za većinu rodtelja veliki iznos."

Gužve u knjižara se očekuju pred sam polazak u školu, a cena jednog kompleta pribora za đaka prvaka se kreće od pet hiljada dinara pa na više. Sadrži ranac, punu pernicu, drvene bojice, flomastere, pribor za likovno, sveske, olovke i gumice.

"Sve to zavisi od cene ranca i svezaka, sveske se kreću od 30 do 150 dinara, to su male sveske, sve zavisi kakva je, kakav je kvalitet papira, broj listova, olovke se kreću od 20 dinara do 140 dinara, gumice takođe od 20 do 120" kaže Đurđica Lukić, poslovođa knjižare.

Kvalitet ranca diktira cenu ili težina, što je ranac lakši, cena mu je viša, pa raspon ide od 1.200 do 6.800 dinara. Napunjen ranac sa knjigama i priborom za prvi razred težak je i do devet kilograma.

"Pokazalo se da uglavnom bake kupuju rančeve, onda tu bake ne žale", kaže Đurđica Lukić, poslovođa knjižare.

Ukoliko su roditelji žele da prijušte svom đaku i nove komplet knjiga, to će ih koštati  dodatnih 5 i po hiljada dinara, ali đaka treba i obući i obuti i po samom polasku u školu platiti učešća za izlete i ekskurzije, školske časopise i dodatne aktivnosti. Teši činjenica da su ti troškovi takvi samo za prvi razred, kasnije sve bude lakše.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4627 065

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 20. avg 2017, 13:46) - Srbo [neregistrovani]

Cela plata

Djak prvak u Kanadi kosta celu prosecnu mesecnu platu ( samo u public schools) a u boljim skolama skoro dve do tri. Zato deca od roditelja koji rade za prosecnu platu i ne idu u te bolje skole. Pozdrav iz Demokratske Kanade!

(petak, 18. avg 2017, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

Pocetak skole-horor za dzep

Niko ovde nije spomenuo da komplet knjiga kosta preko 17000dinara !!! Plus sveske i ostali pribor!!! A,naravno od starijih rodjaka ili prijatelja se knjige ne mogu koristiti !!!Ne vaze,nisu to ti izdavaci... drugo izdanje....