Letnji obrazovni kamp za osnovce na Divčibarama

Osnovci talentovani za matematiku i programiranje iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore na Divčibarama ove sedmice pohađaju Letnji obrazovni kamp. Uz predavanja i radionice, za njih su organizovane i sportske i zabavne aktivnosti.

Talentovane matematičare, uzrasta od trećeg do osmog razreda, u Letnjoj školi na Divčibarama zatekli smo i u radnoj atmosferi, ali i u slobodnim aktivnostima. Prepuni utisaka bili su raspoloženi za razgovor.

"Ovo je teža matematika nego što smo učili, nego što smo mi učili do sada i, ali nije toliko teška da je ne možemo savladati zato što predavači dolaze iz svih, iz svih krajeva Srbije", kaže Ksenija Vidaković iz Podgorice.

"Najbolji deo kampa, po mom mišljenju je druženje, jer smo se stvarno dobro sprijateljili", kaže Jovana Tasovac iz Beograda.

"Riversi, sudoku, Rubikova kocka, stoni tenis i mnogo, mnogo drugih stvari, to je dobro vreme da se nadmećemo, družimo", kaže Luka Bačević iz Bujanovca.

U Letnjoj školi matematike je sedamdesettroje učenika, dok obrazovni kamp programiranja pohađa dvadesetčetvoro starijih osnovaca. Nekadašnji polaznici stasali su za predavače.

"Stariji učenici i studenti su pomagali nama kad smo mi bili godina ove dece, koja su sad ovde i sad mi želimo da se odužimo", kaže Vladimir Milenković, student Kembridža.

"Oni su, faktički, najbolji od najboljih, jer je to izabranih dvadesetak učenika na srpskoj informatičkoj olimpijadi za osnovce", kaže Kosta Grujčić, student matematike i informatike.

Društvo matematičara Srbije i njegova podružnica u Valjevu organizatori su Letnje škole na Divčibarama uz podršku društveno odgovorne firme.

"Pomoć obdarenim mladim matematičarima, a ovog leta i mladim programerima, da dobiju neke dodatne informacije, neku dodatnu podršku na putu svog napredovanja", kaže Veljko Ćirović, koordinator Letnje škole matematike.

"Iz masovnosti se nadamo da će veći kvantitet ustvari podići nivo kvaliteta. Drugi veliki razlog naše podrške, ustvari podrška samoj industriji, odnosno IT industriji u Srbiji", kaže Darko Petrović, donator.

I pedagozi i zaposleni u IT industriji smatraju da talentovani mladi matematičari i programeri treba da budu zajednička briga, jer su to naši budući stručnjaci.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво