Stočari u Ražnju rasprodaju stoku zbog nedostatka hrane

U opštini Ražanj, detelinu i veći deo roda kukuruza i pšenice uništila je suša, pa su stočari primorani da rasprodaju stoku. U lokalnom budžetu nema novca za pomoć domaćinstvima koja, za sada, moraju sama da se snalaze.

Božinovići imaju 50 grla krupne stoke. Gotovo polovina su muzare, čije mleko iz okoline Ražnja odlazi čak u Rašku. Da bi ih prehranili, vlasnici će, zbog nedostatka prirodne hrane morati da obezbede 70 tona koncentrata što je oko 14.000 evra. Takva računica im kažu, ne odgovara.

"Ako ne budemo finansijski mogli da izađemo na kraj sa kupovinom koncentrata bićemo prinuđeni da prodajemo višak stoke", kaže Dragiša Božinović, selo Varoš.

Za sorte kukuruza otpornije na sušu, ovdašnji poljoprivrednici znaju, ali se kažu, retko odlučuju zbog manjih prinosa.

Na ovoj parceli klipova gotovo i da nema. Poljopreivrednici u okolini Ražnja kažu da im je setva bila teška, a da će im žetva izgleda biti još teža. Jesen je bila sušna, a proleće sa mnogo padavina i mrazeva.

Kiše u ražanjskom kraju nije bilo od 28. maja. Navodnjava se tek po koja zasada kupina, po kojima je kraj poznat, jer u Ražnju i okolini vode, kako tvrde meštani, nema dovoljno ni za piće.

"Očekujemo odgovarajuće poteze Vlade da bismo našli neko rešenje i olakšali ljudima da prežive", kaže Dragiša Todorović, opština Ražanj.

Dragan Veljković obrađuje 60 ha imanja. Primoran je kaže ne samo da proda stoku, već da u jesen  prepolovi zasade.

"Uloženo je mnogo, moraću da pravim neku vrstu silaže mada i taj kvalitet neće biti dobar. Moram da prepolovim stočni fond, da prodam nešto i da kupim neku hranu dok je još na tržištu ima. Država bi mogla da pomogne da pusti bar subvencije da kupimo tu hranu pa da vidimo dokle možemo da izdržimo, makar januar, februar", kaže Dragan Veljković, Ražanj.

Uništena letina i niska otkupna cena mleka od 32 dinara po litru, dva su za sada najveća problema proizvođača hrane u okolini Ražnja.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи