Restauracija kuće Petra Tucakovića

U selu Cestinu nadomak Kragujevca na porodičnom imanju porodice Vlajić nalazi se kuća Petra Tucakovića, jednog od najznačajnijih saradnika kneza Miloša sagrađena u prvoj polovini 19. veka, koja je pod zaštitom države. Do sada kuća nije restauirana i u fazi je urušavanja. Ministarstvo kulture je izdvojilo sredstva od 4,5 miliona dinara za rekonstrukciju ovog kulturno-istorijsko znamenje iz perioda Drugog srpskog ustanka.

Osamdesetogodišnji Milorad Vlajić rođen je u ovoj kući, koju je kupio njegov deda 1920. godine, ovde se kaže i oženio, sagradio novu kuću u kojoj živi sa suprugom, sinom, snajom i unukama. Zub vremena je činio svoje rodni dom je postao značajno oštećen, a oni nisu mogli  da ga poprave, a ni sruše. Urušena kuća počinje da predstavlja opasnost za Vlajice.

"Bilo nam je u planu da tu kao pomoćnu kuću drugu uradimo, ali nisu došli, skrenuli su pažnju da to ne smemo da diramo, da će to oni da urade, i to je vreme dosta prošlo, ali ipak su došli", kaže Milorad Vlajić.

"Uvek sam se plašila za svoju decu i za tuđu decu, kad god dođu da se igraju da se ne sruši, da se neko dete ne povredi. To nam je bio najveći problem u svemu tome. A kuća kao kuća nama ne smeta nešto, samo da nam decu ne povredi", kaže Stana Vlajić, snaja.

Ovim projektom predviđeno je preduzimanje mera hitne intervencije na kući Petra Tucakovića kako bi se sprečilo njeno potpuno rušenje, što podrazumeva restauraciju i konverzaciju.

"Prva faza bi bila ove hitne intervencije kao što je naogrušavanje da se sredi, da baš zbog bezbednosti dalje kuća ne propada, a u drugoj fazi bi se sredila unutrašnjosti vratilo bi se baš onako u prvobitno stanje kakva je kuća i bila u svojim onim najboljim vremenima", kaže Marko Grković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Kragujevcu.

Gružanski kraj obiluje vrednim spomeničkim nasleđem koje je u neposrednoj blizini kuće Tucakovića i imanja Vlajica u tom kontekstu kada bude potpuno rekonstruisana, mogla bi da nađe svoje mesto kroz turističku ponudu kraja, što bi donelo i izvesne prihode i stimulaciju da  sačuvaju kuću.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи