Eko regata na Vlasinskom jezeru

Na Vlasinskom jezeru tokom vikenda održava se šesta Vlasinska regata. Na eko-regati, učestvuje oko 40 posada iz Bugarske, Makedonije i Srbije. Učesnici promovišu upotrebu eko plovila na Vlasinskom jezeru.

Kajakom, kanuom ili rafting čamcem plove Vlasinskim jezerom, na 1.200 metara nadmorske visine. Prvi put je više učesnika iz inostranstva nego iz naše zemlje. Bugari i Makedonci tradicionalno dolaze na Vlasinu i leti i zimi, zbog prirode i gostoprimstva.

"Sa 9, 10 čoveka smo tuka, prijatelji svi. Tradicija da dojdeme, i ovako dolazimo, na kamping i slično", kaže Emil Micev, iz Sofije.

"Sjajno je, divno je, dobro društvo. Sjajno, lepo društvo, divno iskustvo. Možda se zarazimo pa kupimo neki mali čamac, pa počnemo da veslamo tamo po Kikindi", kaže Danilo Borovnica, iz Kikinde.

Kod vidikovca "Hadži Zamfir", veslači su se prvog dana regate nadmetali i u igrama na vodi.

"Prvi put sedam u čamac i oduševljena sam. Oduševljena sam atmosferom, brojem učesnika, druženjem, vremenom, prirodom. I nadam se da ću sledeći put doći", kaže Svetlana Radović, iz Beograda.

"Na ovoj regati smo drugi put, na poziv Rafting saveza Srbije i opštine Surdulice. Jezero predstavlja veliki potencijal i dolazimo kad god možemo", kaže Vlasta Stanojević iz Niša.

Od 2012. godine regatu na Vlasinskom jezeru organizuju Nautički klub "Liman" iz Zemuna, opština Surdulica i Turistička organizacija.

"Napravili smo nju da bi pre svega pokrenuli tu ekološku svest, da ne treba koristiti motorne čamce. Ovo je nešto što ne treba da zagađujemo, da ne dolazi do bilo kakve vrste zagađenja na ovom divnom jezeru", kaže Boris Purjakov, Nautički klub "Liman" iz Zemuna.

Regata je deo letnje turističke ponude na Vlasini, revijalnog je karaktera, otvorena i za rekreativce i profesionalce.

"Ovde dolaze oni koji zaista žele da uživaju u netaknutoj prirodi, koji traže ne zabavu, nego aktivan odmor, kojim će da ispune svoje vreme. Mi im pomažemo time što ih aktivno uključujemo u sve naše događaje koje imamo. Svi mogu da učestvuju i u nadmetanju za najbolju čorbu, pecanju, trčanju, biciklizmu", kaže Biljana Nikolić, direktor Turistističke organizacije Surdulice.

U avgustu je najviše manifestacija i posetilaca na Vlasinskoj visoravni. Prošlog vikenda održan je triatlon, a do kraja meseca organizuje se i tradicionalna somovijada.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво