Promaja - spas od vrućine u gradskom prevozu

Po letnjoj vrućini nije lako putovati posebno u gradskom prevozu bez klime. A kako je tek vozačima i kondukterima koji više sati borave u neklimatizovanom prostoru, znaju oni koji se voze jednim takvim autobusom na liniji Sevojno-Duboki Potok.

Na 35 stepeni u Sevojnu, na početnoj stanici gradskog autobusa u podne-upeklo sunce, ugrejao asfalt tek po koji putnik, ali za vozača i konduktera zna se. Kreće krug kroz grad od sat vremena.

"Vrućina je i u autobusima kao i napolju, svejedno je,vruć asfalt, vruć i autobus, ali mi se snalazimo na neki način, otvorimo malo prozor, malo vrata, hladne vodice i peškir za brisanje i to je to. Kako putnici, kako oni reaguju?. Pa putnici, manje više, kako ko, u zavisnosti od svojih ličnih problema. Neko podnosi vrućinu dobro, neko grdi, negoduje, ali protiv prirode se ne može", kaže Sava Žunić, vozač" Užice prevoz".

Ono što čeka sve u autobusu je gužva na delu kojim ide magistralom, radovi na ulicama, semafori i raskrsnice, dvadesetak stanica. U podne nema ni uobičajene gužve na stajalištu kod pijaca. A sve vreme najbolji i jedini spas od vreline.

"Prozori, autobusi ih neki imaju neki nemaju. Pije se hladna voda, hladni sokovi, imamo te pauze koje su predviđene i to je to. Kada se otvore prozori bune li se ono-strašna srpska promaja, bune li se ljudi. Bune se ponekad, ali moraju da shvate to, jer kako ćemo drugačije, jer ipak temperature su zaista visoke", kaže Snežana Erić kondukterka.

Putnici su ovog puta bili tihi i ne baš govorljivi- dvadesetak minuta, koliko traje prosečan boravak u gradskom autobusu, i bez klime se izdržava nekako. Toliko je i naše putovanje trajalo, a autobus, jedan od tri na stalnoj gradskoj liniji, nastavlja kruženje.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 12. avg 2017, 16:10)
anonymous [neregistrovani]

Потребе

Шта рећи, није лако нигде по екстремним температурама, у граду врућине на селима зиме. Али кад се обуче човек лакше на зими ал на врућини ако нема хлађење тешко не може да се скине го човек. Дефинитивно треба унапредити превоз. Не може сад исто као и пре 50 година посебно у граду, захтеви послодаваца су већи, мора посебна гардероба или здраво! па сви су возили пре југа ал сад га нема, сви који возе имају климе, или већина. Укините службене аутомобиле па кад се директори буду возили својим колима или бусом биће друга прича.

(petak, 11. avg 2017, 16:24)
Без зановетања! [neregistrovani]

Српски комфор:

Лети има грејање,зими има хлађење!

(petak, 11. avg 2017, 16:18)
☺ [neregistrovani]

Promaja


I ja sam se nekad pazio promaje a danas pazim da su prozori i vrata u stanu dobro izolovani!