Pomoć za Mariju

Devetogodišnja Marija Milutinov iz Smedereva, rođena je u 27 nedelji iz blizančke trudnoće. Osam dana nakon porođaja, dečak je preminuo, a Mariji su zbog komplikacija i infekcija ostale trajne posledice. Ima cerebralnu paralizu i teška oštećenja očnog nerva koja prete potpunom slepilu.

Iako bi voleli da prave planove za Marijin polazak u treći rad osnovne škole, oni ipak prikupljaju sredstva za put u inostranstvo na novu transplantaciju matičnim ćelijama, da bi poboljšali njeno stanje.

"Na zadnjoj kontroli u Novom Sadu, rekli su nam da je jako loš očni nerv i u nekoj budućnosti preti totalno slepilo", kaže Biljana Milutinov, majka.

"Njene dijagnoze su, ima ih više, cerebralna paraliza, genezija korporis kalozi, atrofija očnog nerva i svašta nešto što uporava njen napredak i usporava njen oporavak", kaže Dejan Milutinov, otac.

Nakon prve operacije matičnim ćelijama u Rusiji, rekli su im da će im biti potrebno više transplatacija za pomak u lečenju. Usledile su još tri u Beču, nakon čega su uspeli da joj otvore dlan.

"Ne, moje dete nema grip, i ja bih voleo da ima i da kažem biće za dve nedelje okej, ali nema, njena bolest, stanje zapravo je takvo kakvo jeste e sad, mi se trudimo da ne ode unazad", kaže Dejan Milutinov, otac.

Nisu konkurisali do sada za sredstva RFZO-a, jer kako navodi Dejan, Marija nije životno ugrožena i njeno stanje ne spada u kategoriju retkih bolesti koje finansira RFZO. Samim tim nisu dobili ni odbijenicu da bi bili korisnici Budžetskog fonda Ministarstva zdravlja. Korisnici su broja humanitarne fondacije - budi human i sami organizuju humanitarne koncerte za dalje lečenje.

"Jako je teško, a sa druge strane opet, ona je naša najveća sreća i radost i s jedne strane ne bih ništa menjala, osim što bi naravno najviše voleli da je zdrava", kaže Biljana Milutinov, majka.

"Najlakše je  dići ruke i reći e ne mogu - mora, mi prosto moramo i to je to", kaže Dejan Milutinov, otac.

Ova porodica ima još jednog clana sa kojim Maja odrasta. To je njen pas Kiša, koji je čuva i oseća sve njene promene u raspoloženju. Retko izlaze porodično u šetnje, posete su im ograničene na uzak krug ljudi, ali njihov osnovni pokretač je ljubav i vera pre svega u bolje sutra.

Dinarski: 160-406770-26
Devizni: 00-540-0000882.9
IBAN broj: RS35160005400000882991

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво