Veliki porezi iznenadili meštane Slatine

Meštani Slatine kod Leskovca iznenađeni visinom utvrđenih poreza na imovinu s obzirom na to da se radi o brdsko-planinskom selu do kojeg se teško stiže. U lokalnoj poreskoj administraciji kažu da su građani iz ruralnog područja do sada plaćali samo republičke takse pa je sigurno svaki novi namet iznenađenje.

Do mahale Bare podno Kukavice vodi šumski put. Ovo je brdski deo Slatine. Više livada nego useva na 700 metara nadmorske visine.

"Ovde može samo zapregom da se obrađuje, znači ono evo traktor tu ne može ništa da učini videli ste i sami", kaže Zoran Stamenković, selo Slatina.

Nema mnogo izbora oni koji su ostali žive uglavnom od stočarstva. Kažu teško.

"Put da ima bar ova deca bi sedeli tu sve izbegaše i oviju što ostaše nekoli će pobegne, vikam deca da se ženi, nema na kvo kad put nema neće ni jedna do dođe", kaže Jagoda Stojković, selo Slatina.

Kuća za kućom se zatvara. I Kostići su otišli pre desetak godina, ka lakšem životu, bliže Koridoru.

"Morali smo da ustanemo u 4-5 ujutru da bi mogli da stignemo na predavanja na ovo pa nekad ne dođe ni autobus", kaže Dragan Kostić, selo Zagužane.

Rešenja o porezu na imovinu, stigla u ovu mahalu, zato su izazvala nevericu.

"Pa 40 iljada nije mnogo, a otkud primanja nemamo ni muž, ni ja, ni deca", kaže Jagoda Stojković, selo Slatina.

Platiti ili pokloniti pradedovsko nasleđe pita se ovih dana Dragan Stamenković.

"Ne planiram da se od toga odreknem to je naše vekovno ognjište i tako molim sve nadležne institucije da nam pomognu", kaže Dragan Stamenković, selo Tulovo.

Stanovnici seoskog područja na teritoriji Leskovca sigurno su iznenađeni, jer porez na imovinu prvi put plaćaju posle devet godina kažu u lokalnoj poreskoj administraciji. Izmene zakona još 2014. godinu lokalnu samoupravu na to obavezuju.

"Svesni smo mi da to novi nameti za naše gradjane, poreske obveznike i sve dok je to moglo da se toleriše kažem tolerisano je od 2008. zaključno sa 2016., punih devet godina porez za zemljište nije utvrđivan od strane Leskovca", kaže Goran Pejić, Poreska administracija Grada Leskovca.

Cene određuje prosecan promet nepokretnosti pa su moguće više cene u daljoj zoni, ali i greške kojih je bilo dosta ovih dana. Tako se možda Slatina našla u šestoj umesto u sedmoj zoni. Zato iz lokalne poreske administracije pozivaju građane da odvoje malo vreme i dođu kako bi se proverila sva sporna rešenja.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво