Pune ruke posla za kruševačke pekare i na tropskim temperaturama

Prosečan stanovnik Srbije tokom godine pojede 100 kilograma hleba. Velika količina ove osnovne životne namirnice se, nažalost, i baca. Kakva je potražnja tokom leta i šta se u pekarama radi sa pecivom i hlebom koji se ne prodaju tokom ovih sparnih dana u Kruševcu.

Na plus 40 u hladu nije lako raditi. Još je teže u zatvorenom prostoru gde su bez prekida uključeni mikseri i pećnice kako bi u svako doba dana u radnjama bilo svežeg hleba i peciva. U većini pekara u Kruševcu radi se u tri smene. Najveće gužve su u ranijim jutarnjim satima.

"Borimo se sa vrućinom, rashlađujemo se. Više ide hleb, pa i pecivo, jer uvek imamo vruće, tako da mnogo više ide leti", kaže Marija Milićević iz pekare "San".

Hleb i peciva dobro se prodaju i tokom noći.

Vlasnik pekare "San" Srđan Kostić kaže da prodaja kreće od 10 sati uveče za ona peciva koja se ne prodaju.

"Prodaje se obično upola cene i na kraju, ako se to ne proda do šest časova ujutru, onda kreće prodaja na kilogram", kaže Kostić.

Marina Mišić radi u pekari "Zlatni Klas". Tamo retko ostane neprodatih peciva jer prave prema potrebi.

"Proizvodnja je na spratu, pratimo prodaju i tako naručujemo, a ono što ostane uglavnom dajemo kad se neko javi da nema novca ili da mu treba hleb", kaže Marina.

To je dobra praksa koju bi trebalo primeniti jer se prema istraživanjima u našoj zemlji baci ili uništi oko 250.000 tona hrane, od toga najviše hleba i poljoprivrednih proizvoda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво