Momčilov grad u Pirotu uskoro dobija i Jabučila

Jedan konj će uskoro dobiti spomenik u Pirotu. Ne bilo koji već krilati. Jabučila, najboljeg prijatelja epskog junaka vojvode Momčila svom gradu poklanja Zoran Mojsilov, umetnik koji već tri decenije živi i radi u Americi.

Iz oblaka kamene prašine ,polako izranjaju obrisi konja Jabučila - vernog pratioca Vojvode Momčila, po kome je pirotska tvrđava iz 14. veka dobila ime.

"Brusilica, zavarivač, dleto.... uobičajen je alat za obradu kamena, gvožđa i drveta, a sama izrada podseća pomalo na građevinske radove", objašnjava umetnik Zoran Mojsilov.

Još uvek ne zna gde će ga inspiracija odvesti i kako će na kraju konj izgledati.

"Tako da kada se dođe ovde vidi se u stvari ko je stariji, da li Jabučilo ili tvađava, isti materijali se koriste. A kril  će mu biti od ploča iz Gostuše od kojih tamo rade krovove", kaže Zoran Mojsilov, umetnik.

Iako su Piroćanci na početku sa čuđenjem posmatrali ogroman komad kamena u parku na Kaleu i  komentarisali, sada mnogi na svoj način učestvuju u nastanku ovog umetničkog dela.

"Kada odem u gvožđaru pitaju me da li za Jabučila, onda kažu - teraj. Svi već znaju, izlaze u  susret i šta više doniraju neke stvari da bi kao grad napravili nekog "svetskog" konja", kaže Zoran.

Osim u materijalu i opremi, Mojsilovu pomažu i Piroćanci kojima je ovakva vrsta umetnosti   hobi.

"Treba da mu se pomogne, jer čovek ne može sam i zato sam pritekao u pomoć. I da, već sam ukrao od njega neke ideje. Ja sam kao čovek prezadovoljan samim tim što sam upoznao takvog lika", kaže Miroslav Antić.

Konj Jabučilo će uskoro raširiti svoja krila kojima će simbolično štititi grad, ali će  postati  i deo autentične ambijentalne celine u kojoj se nalaze tragovi dvomilenijumskog postojanja  života na ovim prostorima.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

broj komentara 0 pošalji komentar