Lokalizovan požar u okolini Kraljeva

Posle pet godina, ponovo veliki požar u okolini Kraljeva, podno Studenice, koji je zahvatio više od 50 hektara šume. Jutrošnja kiša bila je dragocena pomoć i vatrogascima i meštanima. Iako je požar lokalizovan, vatrogasci su i dalje na terenu.

Požar koji je juče oko 14 sati buknuo na samo nekoliko stotina metara od zgarišta koje je ostalo iza stihije u kojoj je pre pet godina kada je izgorelo više od 250 hektara borove šume na obodima sela Kamenjani, Lokve i Borovci, pretio je da zbog jakog vetra tokom noći zahvati i veći deo šume.

Meštanima i šezdesetorici vatrogasaca koji su, uz pomoć naprtnjača, sprečavali njegovo širenje, najveća pomoć je bio jutrošnji pljusak koji je za nepunih sat vremena ugasio plamen.

"Pomagali smo vatrogscima, bilo je i kritično, suvo, sušna godina, borova šuma, a pre pet godina to gore je sve izgorelo, a sada malo na ovu drugu stranu što tada nije gorelo, ovaj požar je dovršio", kažu meštani.

Kao i u požaru iz 2012. godine najveći problem vatrogasnim jedinicama iz više srpskih gradova, predstavljao je nepristupačan teren, nepostojanje šumskih puteva, i čestar tipičan za privatne posede.

"Specifičnost terena je ovde posebno izražena, brdsko planinsko područje obraslo borovom šumom, to je najteži vid gašenja požara na otvorenom prostoru. Međutim, kako se radi uglavnom o privatnim posedima, gde nije bilonovog zasada posle požara 2012. godine, a specifičnost ovog crnog studeničkog bora je samonicanje, onda izbijaju čestari gde je gotovo nemoguće proći s naprtnjačom, a kamo li motornim vozilima", kaže Radoica Kočović, načelnik odeljenja za vanredne situacije Kraljevo.

Zbog takvih uslova gašenja, ovakvi požari svojim širenjem uvek prouzrokuju ogromnu štetu.

Uviđaj je u toku s obzirom da je požar stavljen pod kontrolu. A što se štete tiče, mi smo imali 2012. godine 250 hektara izgorele šume, ovde sada oko 100 hektara, a šteta je, pogotovu kada se radi o drveću koje niče i raste tridesetak godina uvek ogromna i nemerljiva", kaže Radoica Kočović, načelnik odeljenja za vanredne situacije Kraljevo.

Konačna procena štete od ovog požara biće izvršena tek pošto vatrogasci koji će ovde još nekoliko dana kontrolisati zgarište potvrde da je ono potpuno ugašeno, ali je ona u svakom slučaju za šume ovakve vrednosti koje se nalaze u studeničkom kraju nemerljiva.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи