Užički radio-amateri

Sa nedavno održanog omladinskog radio - amaterskog kampa na Grizi kod Paraćina, užički radio amateri, vratili su se sa osam medalja - dve zlatne, jednom srebrnom i pet bronzanih. Njihovi uspesi deo su bogate istorije užičkog radio kluba "Aco Vučković", inače jednog od najstarijih sa prostora bivše Jugoslavije, koji ove godine obeležava sedam decenija postojanja.

Članovi kluba, a potom i stručno obučeni, licencirani radio amateri, postali su nedavno, pre svega uz veliko interesovanje za tehniku i telekomunikacije, koje im je donelo i prve nagrade i  priznanja.

"Najviše treba samo dobre volje i strpljenja. Zanimljivo je kada ostvarimo neki kontakt sa dalekom zemljom. Moj neki najdalji kontakt je sa Solomonskim ostrvima", kaže Janko Mihailović

"Takmičenje iz telegrafije je jako interesantno i po meni je to bila motivacija da krenem još više da se bavim time i da postignem što bolje rezultate", kaže Kristina Janković.

"Ovaj hobi mi pruža mogućnost da pričam sa ljudima iz celog sveta i da se družim sa ljudima iz okoline i sa mojim vršnjacima da uspostavljam kontakte razne preko radio stanice, da učim od iskusnijih ljudi koji se bave ovim hobijem", kaže Andrija Petrić.

Za sedam decenija postojanja, kroz klub sa najznačajnijim domaćim, međunarodnim i svetskim priznanjima, prošlo je više hiljada mladih  koji su stekli stručno zvanje radio amatera.

"Mi imamo i klupskih i timskih i pojedinačnih prvih mesta u Evropi. Recimo konkretno u vrlo teškoj kategoriji 2009. i 2010. godine osvojili smo četvrto mesto u Evropi. To su takmičenja koja se rade 48 sati non - stop i sa radio uređajima se održi 7-8 hiljada veza", kaže Milan Milovanović, potpredsednik Saveza radio amatera Srbije.

"Radio amaterizam je vrlo raznovrstan, mlade to sve interesuje jer je to tehnika, prilično je zanimljiva stvar . Naš je jedini problem što nemamo uslove da primimo sve koji su zainteresovani", kaže Predrag Supurović, Radio klub "Aco Vučković".

Uz, kako kažu, adekvatnije i  funkionalnije prostorije, na kratkim talasima, svet bi bio bliži za znatno više, od trenutno šestoro mladih i dvadesetoro iskusnih radio amatera okupljenih u najstarijem i jednom od tri radio kluba u Užicu.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво