Mnogo posla u plastenicima za povrtare

Pored vrućina, povrtari u Južnom Pomoravlju imaju mnogo posla u plastenicima. Rod padarajza je, zahvaljujući sistemima za navodnjavanje, izuzetno dobar, u Jablaničkom okrugu - 55 tona po hektaru.

Svakog jutra pre nego što uđe u plastenik Dalibor Stojković iz sela Vinarca kod Leskovca  uradi najvažniji posao. Aktivira sistem za navodnjavanje kap po kap, jer bez vode na spoljnoj temperaturi od preko 35 stepeni, kako kaže, u plastenicima ne bi imao šta da ubere. Ovako iz godine u godinu rod je sve veći.

"Rod je dobar. Što se tiče paradajza tu je negde nekih pet, šest kilograma po biljci", kaže Dalibor Stojković, selo Vinarce.

Posao u plastenicima povrtari južnog pomoravlja obavljaju u ranim jutarnjim i kasnim poslepodnevnim satima. Svaki dinar koji zarade zaradjen je kako ističu teškom mukom a sa cenama od 10 d0 15 dinara za kilogram koliko se paradajz prodaje na leskovačkoj kvantaškoj pijaci proizvodnja jedva da se isplati.

"Cene su niske trenutno ima mnogo robe. Znači to je mnogo robe za Srbiju. Izlaza slabo ima nešto je stalo pa se sad gomila, kaže Dalibor Stojković, selo Vinarce.

"Temperatura je 50 stepeni. Pa šta ja znam sam bog zna na ovu temperaturu da se radi", kaže Svetlana Lazić, selo Vinarce.

Prosečan rod paradajza u Jablaničkom okrugu je 55 tona po hektaru mada ima proizvođača koji proizvode i duplo više. Paradajz, ali i drugo povrća uglavnom se plasira na tržište Rusije Crne Gore Bosne i Hercegovine od čega najveću dobit ubiraju prodavci, a ne povrtari. Velike probleme imaju i proizvođači krompira. Jer ovakvi vremenski uslovi olakšavaju polaganje jaja krompirovog moljca.

"Poljoprivredni proizvođači na našem području već su počeli da vadi krompir. Na svim parcelama gde je cima suva i gde nema korova dakle zemljište bez korova mi preporučujemo da se što pre krene sa vadjenjem krompira. Naravno sam postupak vadjenja krompira i skladištenja treba obaviti u što kraćem roku", kaže Bojana Karapandžić, PSS Leskovac.

Proizvođačima koji neće vaditi krompir u skorije vreme preporučuje se da što više navodnjavaju svoje parcele i da dobro pripreme skladišta sa gustom mrežom na otvorima uz održavanje temperature ispod 10 stepeni, jer se time sprečava razvoj moljca.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи