Neolitski megalopolis uz Koridor 10

Uz Koridor 10, neolitski megalopolis - lokalitet Drenovac kod Paraćina. Ako se sadašnje pretpostavke potvrde, bila bi to kolevka evropske civilizacije, četri do pet hiljada godina pre nove ere, kažu srpski i bugarski arheolozi.

Bogatija neolitska kuća građena je od prirodnih i ljudima dostupnih materijala, jednostavno,  ali vešto. Četiri i po hiljade godina pre nove ere peć je uvek bila sa severne srane, a ulaz sa jugozapadne. Rekonstrukcija je urađena na osnovu materijalnih dokaza sa lokaliteta Drenovac.

"Sada smo sasvim sigurni da su se u Drenovcu gradile i spretne kuće i zahvaljujući jednom mladom kolegi Nikoli Jovanoviću, mladom arhitekti iz Jagodine uspeli smo da uradimo i rekonstrukciju i  maketu jedne od najbolje očuvanih kuća u okviru ove zaštitne konstrukcije", kaže prof. dr Slaviša Perić, arheolog i vođa istraživanja u Drenovcu.

Najstarije iskopine u Drenovcu datiraju iz šestog milenijuma pre nove ere, a pravi procvat naselje je doživelo u doba mlađe neolitske vinčanske kulture. S pravom ga nazivaju neolitski megalopolis, jer je na prostoru od pedesetak hektara geomagnetnim sondiranjem otkriveno između 600 i 700 kuća. Za to vreme imopozantan broj. I bugarski naučnici, konsultanti na projektu,  misle da je Centralni Balkan u to vreme bio središte evropske civilizacije.

"Ovde su koreni novog života u Evropi. U doba neolita na ovim prostorima nastala je evropska civilizacija", kaže Vasil Nikolov, zamenik predsednika Akademije nauka Bugarske.

U doba neolita ljudi na prostoru današnje Srbije živeli su u skladu sa prirodom, skromno ali dobro organizovani, a u svakodnevni život unosili i dozu umetničke kreacije.

"Tako su pametno pravili posude da su drške takve da kolika god da je ne može da vam ispadne iz ruku. Bili su odlični majstori? Bili su fantastični majstori i bili su odlični umetnici, jer su neke od njih tako  lepo ukrašene da prosto čovek mora da se divi. Zaista", kaže Zvezdana Popović, konzervator.

Najbolje očuvani ostaci neolitskih kuća u Drenovcu su jedva dvadesetak metara od Koridora 10,  a ideja je da se sve to zaštiti i uredi, izgradi prilaz i jednog dana pokaže turistima i putnicima u tranzitu.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара