Protest meštana Smederevske Palanke zbog seče lipa

Gradska vlast u Smederevskoj Palanci odlučila je da poseče drvored lipa u jednoj od glavnih gradskih ulica, jer one onemogućavaju njenu rekonstrukciju. Grupa građana Smederevske palanke, ne slaže se sa tom odlukom i traži da se lipe sačuvaju.

Grupa građana Smederevske Palanke ustala je u odbranu lipa u ulici Vuka Karadžića. Oni smatraju da drvored star nekoliko decenija ne treba žrtvovati zarad novog izgleda ulice.

"Tražimo da se obustave svi ovi radovi. Ne postoji oznaka gradilišta, ne postoji oznaka investitora, ne postoji ništa, samo se ide i seče se", kaže Višnja Bogićević.

Opštinska vlast na osnovu nalaza stučne komisije, donela je rešenje da se zbog rekonstrukcije jedne od glavnih palanačkih ulica poseku 42 stabala lipe, a na njihovo mesto zasaditi novo drveće koje neće svojim korenom ugrožavati kolovoz I trotoare.

"Kako se radi uglavnom o srednjedobnim stablima, može se očekivati i dalje delovanje ovih korenovih sistema i dalje podizanje asfalta, i to je jedini razlog zašto smo krenuli u postupak uklanjanja ovih stabala, da ne bi narušavali nov kolovoz koji će svakako proći ulicom Vuka Karadžića", kaže Toplica Pintorović, predsednik opštine Smederevska Palanka.

Zaštitnici lipa, osporavaju stručnost komisije, tvrde da je umesto seče moglo da se nađe rugo rešenje i sumnjaju da će biti zasađen novi drvored.

"Nije raspisana uopšte javna nabavka za nabavku tih novih drveća koje navodno treba da se posade", kaže Dragan Blagojević.

Čim su proradile motorne testere pororadile su i strasti pa je došlo I do incidenata kada su protestanti pokušali da spreče seču.

Uz podržavanje prava na protest, prvi čovek smederevske palanke ipak smatra da ulica Vuka Karadžića trenutno ne miriše samo na lipe, već i na politiku.

"Kada govorimo o toj "grupi građana" hajde da ih nazovemo: predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke, sekretar Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke", rekao je Toplica Pintorović.

"Tačno je da ovde ima predstavnika nekih stranaka, ali uopšte nismo došli kao političari, već smo došli na poziv naših prijatelja da zaštitimo ovaj drvored", rekao je Ivan Miloradović.

Do sada je od 42 posečeno 19 lipa. Njihovi zaštitnici tvrde da su sakupili 400 potpisa podrške građana I kažu da neće odustati od odbrane drvoreda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво