Nestašica vode u bruskim selima

Sa kopaoničkog vodozahvata Palješnica, vodom se snabdeva Brus i deset okolnih sela. Protok od 59 litara u sekundi je dovoljan da ova naseljena mesta nesmetano budu snabdevena tokom godine osim leta kada je sušni period, a i u toku su poljoprivredni radovi.

Već godinama, u najtoplijem delu leta, pet sela u bruskoj opštini: Strojinci, Igroš, Zlatari, Kovioci i Žilinci, nemaju dovoljno vode za elementarne potrebe.

"Jedanaest dana nema vode, a oni nama nedaju da akumuliramo 50 litara vode. Kako ja da funkcionišem, kako da se umujem, okupam, kako da operem sudove", kaže Slaviša Urošević, selo Igroš.

"Kada dođe voda, momentalno arčimo za stoku. Kada nema, hvatamo virove, bunarčiće. Sve je to propalo, zagađeno", kaže Slavoljub Raičević, selo Strojinci.

"Kupamo se bez kupatila, pred kuću kada možeš. Nemaš u kupatilu vodu", kaže Stojadinka Raičević, selo Strojinci.

Meštani ovih sela žive od poljoprivrede, pre svega od zasada maline i kupine. Samo u Strojincima, tokom sezone ubere se oko 200 vagona kupina.

"Suša, najviše muči. Seljak oće zaliva kupinu, prema tome, valja malo više vode", kaže Mihajlo Crnoglavac, selo Žilinci.

"Sa vodom je problem uvek bio, ali se trudimo da bude relativno dobro. Nesmemo da polivamo sa gradskog vodovoda. Neko ima bunare, neko vuče sa rasine i tako se snalazimo", kaže Goran Nedeljković, selo Zlatari.

Gradski vodovod ima jednu cisternu koja obilazi ugrožena sela a zbog konfiguracije terena, najteža situacija je u Zlatarima, gde vode nema i po 15 dana.

"Naše ekipe su stalnona terenu. Pokušavamo sa inspekcijom da uklonimo to. Inspekcija radi svoj posao. Otkrivamo nelegalne priključke i ljude koji polivaju. Podnose se prijave ali vode nema dovoljno za polivanje, ali za ljudsku upotrebu da", kaže Stojan Borisov, šef održavanja JKP "Rasina" Brus.

Bruska skupština donela je i pravilnik o nenamenskoj potrošnji vode koji retko ko po sleima poštuje. Mnogi i ne plaćaju vodu, a povećan je i broj ilegalnih priključaka na magistralni cevovod.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво