Izložba o Mihaelu Bonu u Kikindi

Mihael Bon, industrijalac, dobro je poznat Kikinđanima! Ne samo zato što bez njega ne bi bilo industrije crepa i cigle u tom gradu, već i zato što njegovi potomci nisu tražili povraćaj imovine restitucijom.

Mihael Bon je potomak nemačke familije koja se iz Lotaringije i Alzasa doselila u Sent Hubert, današnje Banatsko Veliko Selo. Njegov otac Stefan Bon je 1866. godine u selu pokrenuo ručnu proizvodnju cigala i pored toga otvorio ciglane u rumunskom selu Žombolju i Velikoj Kikindi.

Najznačajnija godina u istoriji dinastije Bon je 1880. kada je Mihael osnovao koncern "Mihael Bon i kompanija", najveću ugarsku fabriku cigle i crepa. Najpoznatiji proizvodi bili su crep 253 i 727, koji se i danas proizvode.

"Zanimljivo je to da je, osim ciglana u Sent Hubertu, Kikindi i Žombolju, koja je bila i najveća, taj koncern imao ciglane u Budimpešti, Bekeščabi I Lugošu u Mađarskoj. Ali, kada se koncern raspao 1908. godine Bon je nastavio uspešno da posluje, tako da je otvorio ciglane u Vinkovcima i današnjem Novom Bečeju", kaže Vladislav Vujin, Narodni muzej Kikinda", kaže Vladislav Vujin, Narodni muzej Kikinda.

Mihael Bon je umro 1930. godine u 67. godini, u svojoj kući na Azurnoj obali, ali je pre smrti  kraljevstvo cigle i crepa podelio trojici sinova, kćerki i supruzi. Ciglane u Kikindi, Vinkovcima i Novom Bečeju preuzeo je najstariji sin Stefan.

"Oktobra 1944. godine, nakon oslobođenja Kikinde, Bonovi su pobegli u Nemačku. Stefan Bon je umro krajem 1944.  negde u Austriji, a sahranjen je u porodičnoj grobnici u Budimpešti. Njegove dve kćerke Glorija i Marija nastavile su svoj život. Marija je otišla u Sjedinjene Države, a Glorija je živela sve do 2004. godine u Vormsu u Nemačkoj, kraj Frankfurta, gde joj i danas živi sin", kaže Vladislav Vujin, Narodni muzej Kikinda.

Godine 1946. od ciglana "Braća Bon", "Jovančić-Ristić", "Mesaroš" i "Šenk" u Kikindi je formirano jedinstveno preduzeće Industrija cigle i crepa "Toza Marković". Interesantno je da naslednici porodice Bon nikada nisu tražili da im se vrati njihovo nekadašnje bogatstvo.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара