Sveže maline iz plastenika od maja do novembra

Gajenje malina u plastenicima počelo je i u Šumadiji. Jedan od pionira u tom poslu je Slobodan Petrović iz Trbušnice, koji je zasad sa šest brzo proširio na 27 ari, a malinu u svežem stanju plasiraće na tržištu bar sedam meseci godišnje.

Slobodan Petrović iz Trbušnice nadomak Lazarevca ovih dana čisti malinjak između dva roda.

Od polovine maja do početka jula stizao je prvi rod. Sorta "heritidž", koju je Petrović zasadio na šest ari pod plastenikom, ponovo cveta, pa će malinu brati i od avgusta do prvih mrazeva.

"Ova dva plastenika ovde, to je početak, a jesenas sam podigao još deset ovakvih, 21 ar. Znači, imam negde oko 27 ari pod plastenicima, što ne znači da ću da stanem na tome. Planiramo i dalje da proširujemo tu proizvodnju i organska proizvodnju", najavljuje Petrović.

Porodica Petrović osigurala je zasad. U prva dva plastenika uložila je oko tri i po hiljade evra, a novac će povratiti za dve sezone.

Prvi rod maline prodali su marketima. Cena je dostizala i 300 dinara po kilogramu, prosečna je bila 240 dinara. Ove godine očekuju dobijanje sertifikata za organsku proizvodnju.

Inženjer Saša Radosavljević, specijalista za malinarstvo, kaže da je važno da je se ide ka tome da se na što manjoj jedinici površine postignu što veći prinosi i da se uvodi novi sortiment.

"A kao što ste čuli od našeg domaćina ovde, on je postizao neke cene koje su i 100 odsto veće u odnosu na komercijalnu malinu jednorodnih sorti trenutno na tržištu", Radosavljević.

Prateći evropske trendove u malinarstvu, stručnjaci tvrde da je budućnost u gajenju dvorodnih sorti, a to znači ubiranje polodova sedam do osam meseci godišnje i plasman maline u svežem stanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво