Zaštita Jerme više ne može da čeka

Jerma je jedna od najčistijih reka u Srbiji, ali ni ona nije pošteđena nekontrolisanog bacanja smeća i uginulih životinja. Meštani Sukova pokušavaju da je zaštite i sačuvaju bogatstvo živog sveta Jerme, kojom i dalje plivaju potočne pastrmke.

Legenda Jermu povezuje se mitološkom rekom Astreus. Neki čak tvrde da je Jerma njen krak, koji opstaje do danas. Međutim, nadomak Sukova, đubre i nekontrolisana seča na priobalju odaju sliku zapuštenog prirodnog dobra.

Dušan Petrović iz Sukova ističe da su meštani nekad pili tu vodu: "Verovali ili ne, bombondžija Temek iz Vojenegovca pravio klaker sa vodom iz Jerme."

Meštani Sukova uputili su apel i zatražili pomoć da se reka sačuva od zagađivanja.

"Naša ideja je da pokušamo da zaustavimo dalje iznošenje pored reke Jerme, s obzirom na to da je ona zaštićena prirodna zona", objašnjava Aleksandar Colić. "Ali, evo četiri godine, mi primećujemo da se ništa ne događa, osim da se samo puni đubretom."

Pored Jerme, u funkciji je bio i kanal, koji je služio za navodnjavanje sukovskog polja. Sada je zatrpan i zarastao u korov. Kako svedoči Desimir Pavlović iz Sukova uništena je i brana koja je bila ispod mosta.

U komunalnoj inspekciji grada Pirota kažu da su upoznati sa ovim problemom, ali da se đubrei uginule životinje bacaju u reku u gotovo svim selima. Samo zajedničkim angažovanjem meštana i nadležnih institucija, kako ističu, reke se mogu sačuvati. Počinje se sa menjanjem navika, a to je uvek najteže.

rts.pirot@rts.rs 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво