Organska proizvodnja – put do certifikata

Organska prozvodnja je za mnoge privlačan posao, a stručnjaci kažu da ima budućnost. Nedavno je u Šapcu otvorena pijaca na kojoj se prodaje organsko voće i povrće, ali registrovanih proizvođača još nema.

Na organsku pijacu u Šapcu, Zoran Marković iz 30 kilometara udaljene Zasavice, dolazi tri puta sedmično. Hemiju je zamenio biopreparatima od koprive i nane i radom od zore do mraka. Pored vrednih ruku, priroda mnogo toga, uradi i sama.

"Recimo miris kupusa štiti paradajiz, a miris paradajiza štiti kupus. Treba saditi red kupusa, red paradajiza. Subvencija ima ali to je nedovoljno. U konvencionalnoj se 2.000 dinara dobije po hektaru a u organskoj 40 odsto više. Većinom ljudi kupuju zbog male dece i zdravstvenih razloga", kaže Zoran Marković, proizvođač organske hrane iz Zasavice.

Poljoprivrednici kažu da je put do sertifikata težak i dug ali su zato proizvodi mnogo ukusniji i zdraviji.  Analize zemljišta, vode, voća i provrća su deo neophodnog procesa.

Željko Dimitrić u Maloj Vranjskoj zasadio je aroniju. Pridržava se organskih pravila proizvodnje, ali certifikat još nema.

"Samo se stajnjak baci na jesen, borba sa travom je mehanička, čupanje trave, kopanje. Teško je dobiti certifikat", kaže Željko Dimitrić, proizv. iz Male Vranjske.

"Tokom procesa certifikacije organski proizvođači mogu da se sretnu sa situacijama u kojima ne zavisi sve od njih kao što je prskanje konvencionalnim preparatima na susednim parcelama zato je potrebno da oko svojih zasada postave barijeru od visokog i niskog rastinja", kaže Dejan Pavlović, Zeleni Srbije.

Pored napornijeg rada, na ekološki čistom zemljištu, za organsku proizvodnju potrebno je zbog sezonskih radnika i više novca. Stručnjaci kažu da se početna ulaganja od 5.000 evra po hektaru, ako se gaje paprika, paradajiz, jagoda ili kupus, mogu vratiti iste godine.

"Do certifikata možete doći tako što ćete kontaktirati sertifikacionu kuću, od potpisivanja ugovora sa njima, od toga vam automatski teče period konverzije koji može trajati od 3-5 godina", kaže Ana Nedić, inženjer organske poljoprivrede.

Na osnovu ankete Odeljenja za poljoprivredu, na području grada Šapca, za organsku proizvodnju zainteresovano je 30 poljoprivrednika. Za njih će krajem jula biti organizovan seminar, a u planu je i poseta certifikovanom gazdinstvu u Vojvodini.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 27. април 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом