Orlja, selo u kome još piju čistu, izvorsku vodu

Selo Orlja, na oborncima Stare planine, deli sudbinu većine ovdašnjih sela. Opustelo, skrajnuto, sa tek nešto više od dvadesetak žitelja. Ipak, neki su rešili da se vrate u svoj zavičaj i uživaju ispod orljanskog kamena, piju vodu sa izvora i sačuvavaju među korice knjige uspomene.

Šahovska partija na sred sale, kibiceri koji komentarišu svaki potez igrača i sećanja - to je prizor koji smo zatekli u selu Orlja. Ovo selo, podno Stare planine, ušuškano na međi Pirota i Knjaževca, kažu da je odavno zaboravljeno. Nekada se u selu čuvalo i do pet hiljada ovaca, pravio se kačkavalj i izvozio. Danas, sa 28 meštana, Orlja više živi od uspomena.

"Selo umire, sve su ljudi ostali stari. Lekar dolazi svake druge nedelje. Sad kad je na odmor ne dolazi, preko leta, nema zamenu, nema ništa", kaže Vitko Miladinović, predsednik Mesne zajednice Orlja.

"Te 1963., 1964., 65., 1967., Orlja je vrla 33 vagona žito, a danas nema parcela da vrše sto kila", kaže Branislav Vukadinović, selo Orlja.

Neki su odlučili da se vrate, za sada ne trajno, ali veći deo godine provode u Orlji.

"Ovde je prelepo! Mir, tišina, idemo u pečurke, skupljamo trave, šetamo se. Prelepo je, stvarno je prelepo", kaže Zoran Todorović, povratnik.

"Čist je vazduh, lep je. Svi koji gledaju sad, svima bih preporučio da dođu ovde. Idem malo u maline, idem u vinograd s tatom, sa Vitom, sa Snežom", kaže Marko Todorović.

Nedavno je na inicijativu nekoliko entuzijasta, izdata knjiga "Orlja, selo podno kamena". Autor je valjevski publicista Milorad Radojčić. On je orljanski zet, a kako u pirotskom kraju kažu : Od kude ti žena, od tu i roda.

"Čovek je zaista sve moguće izvore iskoristio i sačinio za mene kapitalno delo. Svi Orljanci i Orljanke trajno zahvaljujemo Miloradu Radojčiću za ovaj spomenik koji će trajati isto toliko koliko i orljanski kamen", kaže Zvonko Živadinović, recenzent knjige "Orlja, selo podno kamena".

Orljanski kamen je simbol ovog sela. Mnogo njih je otišlo odavde, a nekako kada se sećaju zavičaja, upravo taj kamen je sinonim njihovog porekla i čuvar nasleđa.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи