Noćne straže u Bogutovačkoj Banji

Do pre desetak godina jedno od naših najpoznatijih lečilišta i odmarališta Bogutovačka banja danas je zvanično zatvorena. I dok u stečaju čeka privatizaciju i prekid višegodišnje neizvesnosti, imovina Banje, čak i voda, u poslednje vreme često su na meti vandala. Iz tih razloga meštani Bogutovačke Banje i gosti organizovali su danonoćna dežurstva.

U Bogutovačkoj Banji ovih dana tek po neki gost. Hotel "Mineral" je zaključan kao i drugi objekti, apartmani u koje su vlasnici, mahom povratnici iz inostranstva, uložili stotine hiljada evra su prazni.

Momčilo Pavlović iz Beograda i Dragica Jovanović iz Engleske kažu da skoro dvadesetak godina dolaze u Bogutovačku Banju i da im je mnogo pomogla u lečenju. Po njihovim rečima nekada je zaista bila pravi mali raj a sada izgleda žalosno, u korovu prepuštena nebrizi i propadanju. Međutim, ona ima blagotvornu vodu kakvih je malo i u svetu i s vrlo malim ulaganjima ona bi ponovo bila u vrhu naših banjskih centara.

Trenutno, u Bogutovačkoj Banji radi samo kupatilo s termomineralnom vodom koje su stanovnici banje i retki gosti samoinicijativno otvorili, jer je teško vratiti nekog ko je doputovao iz inostranstva, a da se ne kupa i leči. Meštani i gosti sami održavaju kupatilo. Međutim to nekome smeta.

"Bilo je pokušaja u poslednje vreme da se i voda zagadi što je zločin prema lekovitoj vodi u kojo mnogi traže lek. Nismo za sada taj vandalizam prijavili Policijskoj upravi u Kraljevu, ali smo se sami organizovali i čuvamo kupatilo i noću i danju. Pomažu nam i gosti, ističu Zora Borisavljević i Momčilo Mišić, vlasnici apartmana u Bogutovačkoj Banji.

U ovom i danas čuvenom banjskom lečilištu s pažnjom se očekuje rešenje njegovog statusa, jer ovako gube svi, najviše bolesni ljudi.

"Mi smo razgovarali s jednim slovačkim investitorom koji je pokazao interes za jednu i drugu banju. Mislim da će postupak privatizecije biti transparentan, da će biti uručen poziv, ja se nadam da će se prijaviti i oni i svi drugi zainteresovani", ističe Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

A dok se sudbina banje nereši meštani i banjski gosti su odlučili da i noću čuvaju banjsku imovinu, natočito vodu koja je u poslednje vreme na meti nepoznatih vandala.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво