Etno muzej braće Kravić

Selo Velebit u Bačkoj osnovano je 1921. godine i do 1940. naseljavali su ga lički solunski dobrovoljci koji su za zasluge u Prvom svetskom ratu dobili od kralja osam jutara zemlje i plac za izgradnju kuće. Uspomenu na osnivače naselja najbolje čuvaju braća Kravić koji su porodičnu kuću u selu pretvorili u etno muzej.

Miloš i Danilo Kravić na najbolju način sačuvali su dedovinu, običaje i predmete iz tog perioda, a ličku kuću, oko koje se raširilo 260 stabala kajsije, dunje i viljamovke, namenili su etno turizmu vraćajući posetioce i izgledom i mirisom u prošlost.

Miloš objašnjava da je osećao potrebu da sa bratom nastavi sve ono što su njihovi dedovi započeli, da bi pokolenjima koja dolaze imali šta da ostave u amanet i nasledstvo.

Pored table sa imenima 150 osnivača sela u etno muzeju nalazi se preko trista vrednih predmeta, od nošnje u kojoj Kravići dočekuju goste, do  knjiga, slika, plugova, naćvi, kožnih opanaka, medalja, oružja i mnogih drugih stvari za domaćinstvo i obradu zemlje, bez kojih je život nekada bio nezamisliv.

Danilo Kravić ističe da su predmete nasledili od svojih dedova i očeva.

"Jedan  deo smo dobili od sugrađana kojima je bilo drago da predmete koje su imali od starina ostave našoj etno kući", dodaje Danilo.

Kravići se turizmom bave u letnjim mesecima kada ih posećuju gosti iz zemalja regiona, ali i dalje, čak i iz Finske. Ipak, najdraži su im putnici namernici  iz Like, odnosno podno Velebita.

Ovog leta, po treći put posetio ih je Tanasije Mandarić iz Rijeke, poreklom iz sela Vrebac kod Gospića, odakle potiču osnivači Velebita. Za njega je ovo, kaže,  jedno veliko poznanstvo i druženje, za koje garantuje da će se prenositi na ostale generacije.

Selo Velebit u Bačkoj, kad je osnovano imalo je blizu hiljadu stanovnika, a danas svega njih 240, koji se pretežno bave zemljoradnjom, a u poslednje vreme i voćarstvom. Pored tradicionalnih ličkih jela braća Kravić gostima nude i rakije, koje sami prave i za koje su dobili više od 350 kako domaćih, tako i međunarodnih priznanja.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи