Hobotnice-čudesnice pomažu prevremeno rođenim bebama

Doktori sa Instituta za neonatologiju u Beogradu, na inicijativu jedne majke, zvanično su odobrili projekat u kome prevremeno rođenim bebama pomažu heklane igračke. Ali ne bilo kakve već hobotnice-čudesnice. Krak heklane hobotnice, tvrde lekari, novorođenče podseća na pupčanu vrpcu, pa se uz takvu igračku oseća sigurnije u inkubatoru, kao u maminom stomaku. Projekat je tek u začetku, ali će se, po svemu sudeći, proširiti i na ostale gradove.

Jovana je trenutno najmanja beba na Institutu za neonatologiju. Rođena je sa samo 550 grama. Želeći da pomogne svom detetu, ali i ostaloj deci koja su u inkubatoru, njena mama Jelena organizovala je prikupljanje pletenih igračaka - poznatijih kao hobotnice čudesnice. Za efekat koji one imaju na prevremeno rođene bebe, saznala je, kaže, preko interneta.

"Tako da su probudili želju u meni da i ja nabavim te igračke i da pomognem, najpre svom detetu, ali i drugoj deci i da sva deca imaju te igračke", kaže Jelena Roškar, majka prevremeno rođene bebe.

Hobotnice čudesnice prvi put su se pojavile u Danskoj, a od 2013. godine veoma su popularne sirom sveta, naročito u Holandiji, Svedskoj i Belgiji. Kod nas je sve počelo nedavno.

"Iako na prvi pogled deluju kao igračke za bebe, ovo su pomoćna medicinska sredstva koja pomažu u lečenju novorođenčadi, pre svega prevremeno rođenih beba. Prevremeno rođene bebe, pre svega zbog svoje nezrelosti, nemaju sposobnost organizacije ponašanja, što znači da svaki stimulans iz spoljašnje sredine, veoma intezivno deluje na njihov nervni sistem i uzrokuje stres i agitaciju. Zato je tokom lečenja neophodno podržavati prevremeno rođene bebe kako bi one mogle da sačuvaju svoj fleksijalni polusavijeni položaj kakav bi fetus imao u materici svoje majke", kaže Milica Ranković Janevski, direktorka Instituta za neonatologiju u Beogradu.

Pletene igračke moraju biti odgovarajućih dimenzija, sterilisane i odobrene od strane lekara.

"Moraju da budu isheklane pamučnim koncem, da su punjene silikonskim punjenjem za jastuke, da dužina glave igračke bude od sedam do devet centimetara, obim glave od 15 do17 centimetara, a dužina kraka kada se razvuče ne sme biti veća od 22 centimetara. Sve je ovo bitno zbog održavanja, jer se svaka hobotnica pere i steriliše pre nego što se stavi pored bebe u inkubator", kaže Katarina Lazić, pedijatar Instituta za neonatologuju u Beogradu.

Lekari su odobrili, a kada će sve prerano rođene bebe dobiti svoju hobotnicu-čudesnicu zavisi od broja volontera koji će ih izrađivati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво