Uspeh šabačkih umetnica u Berlinu

Na internacionalnom muzičkom takmičenju u Berlinu, mlade Šapčanke, Jana Ilić i Irina Brodić, u konkurenciji umetnika iz 37 zemalja osvojile su prestižnu nagradu. Njihov odlazak u Nemačku, finansirala je Gradska uprava, a svečani prijem za mlade umetnice, organizovao je gradonačelnik, Nebojša Zelenović.

Obožavaoci je zovu "Čudesna Jana", jer  kad neko sa deset godina muzikom očara publiku u Karnegi holu koja dirnuta prekrši stroga pravila i pozove Janu na bis, onda je jasno i zašto. Za dve i po godine bavljenja flautom, osvojila je 30 prvih nagrada, a nastup na velikom takmičenju u Berlinu, bio joj je poseban izazazov, jer je svirala sa drugaricom Irinom.

"Mnogo smo zadovoljne našom svirkom. Želela bih da sve to ponovimo. Sala je divna, spada u 14 najprestižnijih i najakustičnijih sala na svetu i stvarno je bilo magično, kad smo počele da sviramo, jer to je jednostavno bilo magično iskustvo", kaže Jana Ilić, flautistkinja iz Šapca.

Publika, uslovi i odnos prema umetnicima u Nemačkoj, oduševio je i dvanaestogodišnju Irinu koja je ove godinu riznicu uspeha dopunila četrdesetom prvom nagradom.

"Zaista je divna sala, napravljena je kao latica cveta. Publika je sa svih strana i kad sam sela za taj klavir, poželela sam da ne ustanem, bar dva -tri sata", kaže Irina Brodić, pijanistkinja iz Šapca.

Dve umetnice i dobre drugarice kažu da i dalje žele da sviraju zajedno. Spremaju se da rade najlepši posao na svetu i zato će prste uposliti i na raspustu.

"Krenula sam da čitam novi program za sledeću godinu, vežbam svaki dan po dva sata ali, naravno, družim se sa drugaricama, šetamo se, vozim rolere i svakako idem na more", kaže Irina Brodić.

"Pošto sam završila sa takmičenjima, ne vežbam toliko koliko sam vežbala i evo, želim sada samo da se igram", kaže Jana Ilić.

Prema rečima gradonačelnika, Nebojše Zelenovića, rad mladih umetnica koji zadivljuje svet,  grad će i dalje podržavati, ponosan što ćemo našoj deci pričati da smo živeli u njihovom vremenu.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво