Begejska jezera bez kupača

Kada su visoke temperaturame Zrenjaninci osveženje traže na gradskom bazenu, kupalištima i obližnjoj reci Tisi, dok su begejska jezera u centru grada trenutno bez kupača. Razlog za to - prljava voda i zapušteno priobalje. Problem se rešava upravo ovih dana.

Gradska jezera u centru Zrenjanina nastala su pre trideset godina predgrdjivanjem tri kilometra toka reke Begej. Nastala su tri jezera koja, iako smeštena jedno pored drugog, predstavljaju međusobno pravi kontrast između brige i nebrige.

Veliko jezero u blizini čuvene bečkerečke ćuprije redovno se održava, ima uređena ostrva za patke i labudove, dok je slika sasvim drugačija na druga dva jezera. Pre pregrađivanja toka Begeja zrenjanincu Božidaru Petkaniću bašta je nekada bila s' druge strane reke.

"Bliže, ali je jezero u takvom stanju da mi je ponekad žao što mi je bašta i ova sestrina kuća tu blizu. Tako da očekujem da će ovo jezero da se sredi", kaže Božidar Petkanić, penzioner.

"Nekada je nama pored bašte, dole znači tekao Begej i bio je mnogo čistiji nego što je sada", kaže Marija Melegi iz Zrenjanina.

Čaba Melegi iz Zrenjanina kaže da se ovde poslednji put kupao pre dve-tri godine.

"Onda je bio čist, kada je moglo još da se pliva između trave, a sada nimalo", kaže on.

Javno preduzeće "Vode Vojvodine" nominalni je vlasnik tzv. "Begejske petlje" koja je na upravljanje predata gradu Zrenjaninu. Ovih dana počelo je čišćenje i ponovo se ubacuje sveža voda u do sada zapušteno drugo jezero.

"Problem se pojavio prošle godine zbog kvara na zatvaraču prečistača zbog čega se voda vraćala iz jezera u Begej i bio je nizak nivo vode ovde. Sada je taj problem rešen i stvorili su se uslovi za puštanje prečišćene vode u jezera. Paralelno vršeno je podvodno košenje trave", kaže Siniša Gajin, JKP "Vodovod i kanalizacija", Zrenjanin.

Voda u zrenjaninska jezera vodi preko dva prečistača, gde se vrši tretman i redovno kontroliše kvalitet. Čišćenje jezera trajaće još desetak dana i po svemu sudeći uskoro bi trebalo očekivati i povratak kupača.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

broj komentara 0 pošalji komentar