Otvorena organska pijaca u Šapcu

Posle organizovana dva Sajma organske hrane i u gradskoj Skupštini usvojene deklaracije o toj proizvodnji, u Šapcu je otvorena pijaca na kojoj se može kupiti voće i povrće koje je proizvedeno na ekološki čistom zemljištu bez upotrebe hemijskih sredstava. Na organskoj pijaci za sada će izlagati samo poljoprivrednici iz okoline Šapca, jer Mačva i Pocerina, trenutno nemaju sertifikovane proizvođače.

Nada Letić je iz Čeneja došla u Šabac da proda svoje proizvode, ali i  da savet svakom potencijalnom proizvođaču. Njena porodica obrađuje dva hektara, a organskom proizvodnjom bavi se sedam godina.

"Prednost je što znate šta jedete, znate šta ste koristili, da li ste koristili, koliko je to zemljište čisto bez upotrebe pesticida", kaže Nada Letić, proizvođač iz Čeneja.

Kilogram paradajiza na šabačkim pijacama je 90 dinara, a na organskoj 200 dinara.

"Organski proizvodi imaju duplo veću cenu, ali samim tim imaju duplo više vitamina i enzima", kaže Radosav Grujičić, proizvođač iz Pambukovice.

"Kupila sam zato što je zdravo i želim da toga uvek bude ovde, koliko možemo, toliko ćemo i kupovati", kaže Milenka Žderić, kupac.

Tezge sa organskim proizvodima u šabačkoj Tržnici su odvojene od ostalih, a na svakoj od njih je i sertifikat. Grad i Komunalno preduzeće obezbedili su prostor za koji proizvođači neće plaćati godišnji zakup i dnevnu taksu.

"Dobijaju jednu novu lokaciju, jedno novo tržište i nadam se da će to zaživeti i u narednim godinama", kaže Snežana Đokić, direktorka JKP "Stari grad".

"Naš cilj je da promovišemo zdrav naćin ishrane koja štiti životnu sredinu od zagadjenja i omogućava i revitalizaciju sela", kaže Dejan Pavlović, Zeleni Srbije-Pokret za Šabac.

Pijaca je i dodatni motiv za nove proizvodjače, a Pokret Zelenih iniciraće i izdvajanje subvencija za troškove sertifikacije i nabavku semenskog materijala. U Šapcu će pored tradicionalnog godišnjeg sajma biti organizovani i strućni seminari o organskoj proizvodnji.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво